Zdravstvena skrb o sportašima

Zdravstvena skrb o sportašima obuhvaća mjere zaštite i unapređenja fizičkog i mentalnog zdravlja u odnosu na njihovu sportsku aktivnost i sportsku okolinu. Ona pridonosi unapređenju i održavanju stupnja funkcionalnih, motoričkih i radnih sposobnosti, psihičkom i socijalnom blagostanju i uključuje prevenciju ozljeda  i oboljenja uzrokovanih rizičnim faktorima sporta. Poseban dio ove skrbi čine savjetovanja o kontroliranoj prehrani sportaša, vitaminizacija te stalna edukacija o štetnosti dopinga. Nadležni odjel za zdravstvenu skrb sportaša i nutricionizam HOO-a i Zdravstvena komisija koja djeluje kao savjetodavno tijelo pri Vijeću HOO-a, čini ovu djelatnost neizostavnim dijelom uspješnosti hrvatskog sportaša na pripremama i natjecanju i njegovih vrhunskih rezultata.

 

Split, 6. listopada 2017. godine - Doping je star koliko i sport, jedino je borba protiv dopinga nešto mlađa, to je neprekidna utakmica - riječi su dr. Mirana Martinca tijekom simpozija o dopingu u vrhunskom sportu, održanom u Splitu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Zagreb, 4. listopada 2017. - Nakon iznimno uspješnog travanjskog skupa u Zagrebu, simpozij „Doping u vrhunskom sportu“ održat će se 6. listopada 2017. godine i u drugom po veličini hrvatskom gradu. Domaćin mu je Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, a organizator Hrvatski olimpijski odbor (HOO), čija je Zdravstvena komisija nositelj glavnih aktivnosti.

Zagreb, 27. travnja 2017. - „Doping u vrhunskom sportu“ bila je tema simpozija održanog u srijedu, 26. travnja 2017. godine u zagrebačkom hotelu Panorama. Skup koji su organizirali Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i njegova Zdravstvena komisija pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović pratilo je više od 120 trenera.