Zdravstvena skrb o sportašima

Zdravstvena skrb o sportašima obuhvaća mjere zaštite i unapređenja fizičkog i mentalnog zdravlja u odnosu na njihovu sportsku aktivnost i sportsku okolinu. Ona pridonosi unapređenju i održavanju stupnja funkcionalnih, motoričkih i radnih sposobnosti, psihičkom i socijalnom blagostanju i uključuje prevenciju ozljeda  i oboljenja uzrokovanih rizičnim faktorima sporta. Poseban dio ove skrbi čine savjetovanja o kontroliranoj prehrani sportaša, vitaminizacija te stalna edukacija o štetnosti dopinga. Nadležni odjel za zdravstvenu skrb sportaša i nutricionizam HOO-a i Zdravstvena komisija koja djeluje kao savjetodavno tijelo pri Vijeću HOO-a, čini ovu djelatnost neizostavnim dijelom uspješnosti hrvatskog sportaša na pripremama i natjecanju i njegovih vrhunskih rezultata.

 

Zagreb, 18. lipnja 2020. - U suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) Zdravstvena komisija Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) okupila je u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu eminentne hrvatske stručnjake, sportaše i trenere na okruglom stolu pod nazivom COVID-19 i SPORT.

Zagreb, 29. svibnja 2020. - U prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora održana je 15. sjednica Zdravstvene komisije HOO-a, kojoj su glavne točke dnevnog reda bile izvješće o poduzetim mjerama zaštite sportaša i sportašica tijekom pandemije COVID-19 te smjernice rada u okolnostima povratka sportskih natjecanja.

Osijek, 22. studenoga 2019. - U organizaciji Sportske zajednice Osječko-baranjske županije i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u Osijeku je održan stručni skup na temu „Dodaci prehrani, hrana ili lijek?“ U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije predavanje je održala naša najpoznatija sportska nutricionistica Mimi Vurdelja, zaposlena pri Hrvatskom olimpijskom odboru kao voditeljica Ureda za zdravstvenu skrb i prehranu vrhunskih sportaša. Bila je to ujedno i prilika da eminentna farmakologinja predstavi vrijedan publicistički uradak - nedavno objavljeni zbornik Doping u vrhunskom sportu.