Zdravstvena skrb o sportašima

Zdravstvena skrb o sportašima obuhvaća mjere zaštite i unapređenja fizičkog i mentalnog zdravlja u odnosu na njihovu sportsku aktivnost i sportsku okolinu. Ona pridonosi unapređenju i održavanju stupnja funkcionalnih, motoričkih i radnih sposobnosti, psihičkom i socijalnom blagostanju i uključuje prevenciju ozljeda  i oboljenja uzrokovanih rizičnim faktorima sporta. Poseban dio ove skrbi čine savjetovanja o kontroliranoj prehrani sportaša, vitaminizacija te stalna edukacija o štetnosti dopinga. Nadležni odjel za zdravstvenu skrb sportaša i nutricionizam HOO-a i Zdravstvena komisija koja djeluje kao savjetodavno tijelo pri Vijeću HOO-a, čini ovu djelatnost neizostavnim dijelom uspješnosti hrvatskog sportaša na pripremama i natjecanju i njegovih vrhunskih rezultata.

 

Karlovac, 26. listopada 2019. - U suradnji sa Zdravstvenom komisijom Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Karlovačka sportska zajednica, Karlovački savez sportske rekreacije i Zajednica sportova Karlovačke županije organizirali su u kongresnoj dvorani Slatkovodnog akvarija Aquatika simpozij “Doping u vrhunskom sportu i sportskoj rekreaciji”. Namijenjen je trenerima, sportašima, rekreativcima i sportskim djelatnicima, a i ovom prilikom pružio je kvalitetnu edukaciju o štetnosti dopinga. Predavači su bili vrhunski stručnjaci na tom području, članovi Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora: Miran Martinac, Mimi Vurdelja, Boris Labar, Zoran Bahtijarević, Dinko Pivalica, Hrvoje Kačer i Zoran Manojlović.

Zagreb, 13. studenoga 2018. - Klinička bolnica (KB) Merkur i Hrvatski olimpijski odbor (HOO) potpisali su u utorak (13. studenoga) ugovor o suradnji koji će omogućiti vrhunskim sportašima lakše i pristupačnije liječenje unutar hrvatskog zdravstvenog sustava. Ugovor je inicirao predsjednik HOO-ove Zdravstvene komisije doc. dr. Miran Martinac, ujedno i pročelnik dnevne bolnice KB-a Merkur, a potpisali su ga ravnatelj bolnice doc. dr. Mario Starešinić u ime domaćina i glavni tajnik Josip Čop ispred Hrvatskog olimpijskog odbora.

Opatija, 2. listopada 2018. - Nakon Zagreba, Splita i Osijeka, u Opatiji je održan posljednji u nizu Simpozija o dopingu u vrhunskom sportu, u organizaciji Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).