Zdravstvena skrb o sportašima

Zdravstvena skrb o sportašima obuhvaća mjere zaštite i unapređenja fizičkog i mentalnog zdravlja u odnosu na njihovu sportsku aktivnost i sportsku okolinu. Ona pridonosi unapređenju i održavanju stupnja funkcionalnih, motoričkih i radnih sposobnosti, psihičkom i socijalnom blagostanju i uključuje prevenciju ozljeda i oboljenja uzrokovanih rizičnim faktorima sporta. Poseban dio ove skrbi čine savjetovanja o kontroliranoj prehrani sportaša, vitaminizacija te stalna edukacija o štetnosti dopinga. Nadležni odjel za zdravstvenu skrb sportaša i nutricionizam HOO-a i Zdravstvena komisija koja djeluje kao savjetodavno tijelo pri Vijeću HOO-a, čini ovu djelatnost neizostavnim dijelom uspješnosti hrvatskog sportaša na pripremama i natjecanju i njegovih vrhunskih rezultata.

 

Šamorin, 26. studenoga 2021. - Na sjednici Izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora (EOO), održanoj u sklopu 41. EOO-va seminara u Šamorinu u Slovačkoj, naš ugledni liječnik i znanstvenik, prof.dr. Dragan Primorac, jednoglasno je izabran za člana Zdravstvene i antidopinške komisije Europskih olimpijskih odbora. Člana Vijeća i Zdravstvene komisije HOO-a, te predsjednika Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, u spomenutu komisiju je predložio predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i član Izvršnog odbora EOO-a dr. sc. Zlatko Mateša.

Zagreb, 5. ožujka 2021. - Pod predsjedanjem novog starog predsjednika dr. Mirana Martinca, Zdravstvena komisija Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održala je konstituirajuću sjednicu u novom sazivu (za olimpijski ciklus do 2024.), a u fokusu je bilo cijepljenje sportaša i pratećeg osoblja, sistematski pregledi te lijekovi i preparati za OI u Tokiju.

Zagreb, 11. siječnja 2021. - Tvrtka Pharmakon distribucija d.o.o. iz Zagreba, utemeljena je 2013. godine i registrirana je za trgovinu na veliko farmaceutskim proizvodima, donirala je Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) određenu količinu testova kojima se otkriva prisutnost koronavirusa u organizmu - PCL COVID 19 Ag Gold Saliva. Riječ je o novom antigenskom testu sline koji je vrlo jednostavan za primjenu. Naime, može se provesti u bilo koje vrijeme  i rezultat se  dobije  već za pet  do deset minuta.