Zdravstvena skrb o sportašima

Zdravstvena skrb o sportašima obuhvaća mjere zaštite i unapređenja fizičkog i mentalnog zdravlja u odnosu na njihovu sportsku aktivnost i sportsku okolinu. Ona pridonosi unapređenju i održavanju stupnja funkcionalnih, motoričkih i radnih sposobnosti, psihičkom i socijalnom blagostanju i uključuje prevenciju ozljeda  i oboljenja uzrokovanih rizičnim faktorima sporta. Poseban dio ove skrbi čine savjetovanja o kontroliranoj prehrani sportaša, vitaminizacija te stalna edukacija o štetnosti dopinga. Nadležni odjel za zdravstvenu skrb sportaša i nutricionizam HOO-a i Zdravstvena komisija koja djeluje kao savjetodavno tijelo pri Vijeću HOO-a, čini ovu djelatnost neizostavnim dijelom uspješnosti hrvatskog sportaša na pripremama i natjecanju i njegovih vrhunskih rezultata.

 

Osijek, 22. studenoga 2019. - U organizaciji Sportske zajednice Osječko-baranjske županije i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u Osijeku je održan stručni skup na temu „Dodaci prehrani, hrana ili lijek?“ U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije predavanje je održala naša najpoznatija sportska nutricionistica Mimi Vurdelja, zaposlena pri Hrvatskom olimpijskom odboru kao voditeljica Ureda za zdravstvenu skrb i prehranu vrhunskih sportaša. Bila je to ujedno i prilika da eminentna farmakologinja predstavi vrijedan publicistički uradak - nedavno objavljeni zbornik Doping u vrhunskom sportu.

Zagreb, 12. studenoga 2019. - Na svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin predstavljen je zbornik Doping u vrhunskom sportu Hrvatskog olimpijskoig odbora (HOO), kao rezultat četiriju istoimenih simpozija, održanih u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Opatiji, tijekom 2017. i 2018. godine. Svečanosti su nazočili brojni eminentni sportaši, predvođeni zlatnim olimpijcima iz Rija - braćom Sinković i Josipom Glasnovićem, te svjetskim gimnastičkim doprvakom Tinom Srbićem. Naravno, u prvim redovima bili su i brojni ugledni sportski liječnici, na čelu s dr. Miranom Martincem, čelnikom Zdravstvene komisije HOO-a, te brojni sportski dužnosnici, treneri, djelatnici u sustavu sporta...

Karlovac, 26. listopada 2019. - U suradnji sa Zdravstvenom komisijom Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Karlovačka sportska zajednica, Karlovački savez sportske rekreacije i Zajednica sportova Karlovačke županije organizirali su u kongresnoj dvorani Slatkovodnog akvarija Aquatika simpozij “Doping u vrhunskom sportu i sportskoj rekreaciji”. Namijenjen je trenerima, sportašima, rekreativcima i sportskim djelatnicima, a i ovom prilikom pružio je kvalitetnu edukaciju o štetnosti dopinga. Predavači su bili vrhunski stručnjaci na tom području, članovi Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora: Miran Martinac, Mimi Vurdelja, Boris Labar, Zoran Bahtijarević, Dinko Pivalica, Hrvoje Kačer i Zoran Manojlović.