Zdravstvena skrb o sportašima

Zdravstvena skrb o sportašima obuhvaća mjere zaštite i unapređenja fizičkog i mentalnog zdravlja u odnosu na njihovu sportsku aktivnost i sportsku okolinu. Ona pridonosi unapređenju i održavanju stupnja funkcionalnih, motoričkih i radnih sposobnosti, psihičkom i socijalnom blagostanju i uključuje prevenciju ozljeda  i oboljenja uzrokovanih rizičnim faktorima sporta. Poseban dio ove skrbi čine savjetovanja o kontroliranoj prehrani sportaša, vitaminizacija te stalna edukacija o štetnosti dopinga. Nadležni odjel za zdravstvenu skrb sportaša i nutricionizam HOO-a i Zdravstvena komisija koja djeluje kao savjetodavno tijelo pri Vijeću HOO-a, čini ovu djelatnost neizostavnim dijelom uspješnosti hrvatskog sportaša na pripremama i natjecanju i njegovih vrhunskih rezultata.

 

Osijek, 8. lipnja 2018. - Nakon uspješno provedenog skupa u Splitu, Zdravstvena komisija Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) organizirala je i u Osijeku simpozij na temu “Doping u vrhunskom sportu”. Trenutak za takav stručni skup u Osijeku vrlo dobro je pogođen jer grad na Dravi ovih je dana u središtu domaće sportske javnosti - ugošćuje i nogometnu i rukometnu reprezentaciju (protiv Senegala i Crne Gore).

Zagreb, 5. lipnja 2018. - Pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u prostorijama Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Poljoprivredni fakultet, Aula Magna, 2. kat) u četvrtak, 7. lipnja 2018. godine, od 13 do 19 sati, održat će se simpozij na temu "Doping u vrhunskom sportu". Organizator je Zdravstvena komisija Hrvatskog olimpijskog odbora, čiji će eminentni članovi i raščlaniti spomenutu problematiku koja opterećuje moderni sport.

Split, 6. listopada 2017. godine - Doping je star koliko i sport, jedino je borba protiv dopinga nešto mlađa, to je neprekidna utakmica - riječi su dr. Mirana Martinca tijekom simpozija o dopingu u vrhunskom sportu, održanom u Splitu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.