Osijek, 29. siječnja 2014. - U nazočnosti brojnih uglednika hrvatskoga športa, znanosti i obrazovanja, u Osijeku je 29. siječnja u Rektoratu Sveučilišta J. J. Strossmayer, a u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Športske zajednice Osječkobaranjske županije, održan promocijski dan nacionalnog projekta HOO-a "Športaši i obrazovanje". Projektiran prema iskustvima iz modela ‘’Kategorizirani športaši u sustavu obrazovanja’’ utemeljenoga 2008. godine, preporuka o uvjetima studiranja kategoriziranih športaša koju je usvojio Rektorski zbor 2009., mjera i aktivnosti koje je predložilo Nacionalno vijeće za šport, te smjernicama Vijeća HOO-a i Europske unije o zakonodavnom, strateškom i akcijskom planu poticanja obrazovanja i zapošljavanja športaša, ovaj četverogodišnji projekt pokrenut 2012. ima za cilj izgraditi proaktivan i institucionalni pristup obvezi društva prema vrhunskim športašima. O nepobitnoj poveznici športa i obrazovanja u Osijeku svjedočila su brojna vrhunska športska imena Osječko-baranjske županije, a među njima i velikanka hrvatskog rukometa, srebrna olimpijka Katja Ileš (OI Moskva 1980.) te Mirna Rajle Brođanac, najuspješnija hrvatska veslačica koja je i moderirala promocijskim danom. Osobna iskustva podijelili su srebrni olimpijac veslač David Šain (OI London 2012.), Tea Šojat (karate), Antonija Šakić i Donna Vekić (tenis), Marko Babić (nogomet) i Ivan Horvat (skok s motkom). Uvod u temu dala je koordinatorica projekta Romana Caput Jogunica koja je provela istraživanja o interesima, potrebama i problemima u ispunjavanju obveza u obrazovanju i športu,kao i stvarnim interesima i uvjetima za obrazovanje za vrijeme i nakon natjecateljskih aktivnosti, o kriterijima studiranja kategoriziranih športaša na visokim učilištima i nizu drugih okolnosti u današnjem sustavu. Promocijskom danu nazočili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, predsjednica Športske zajednice Osječko-baranjske županije i članica Vijeća HOO-a Zvjezdana Tuma Pavlov, prorektorica Sveučilišta u Osijeku Anđelka Peko, predsjednik Odbora za šport, tjelesnu i zdravstvenu kulturu Sveučilišta J. J. Strosmmayer Dubravko Ižaković i drugi uglednici hrvatskog športa i društva.

Osijek, 29. siječnja 2014. - U nazočnosti brojnih uglednika hrvatskoga športa, znanosti i obrazovanja, u Osijeku je 29. siječnja u Rektoratu Sveučilišta J. J. Strossmayer, a u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Športske zajednice Osječkobaranjske županije, održan promocijski dan nacionalnog projekta HOO-a „Športaši i obrazovanje“.

Projektiran prema iskustvima iz modela ‘’Kategorizirani športaši u sustavu obrazovanja’’ utemeljenoga 2008. godine, preporuka o uvjetima studiranja kategoriziranih športaša koju je usvojio Rektorski zbor 2009., mjera i aktivnosti koje je predložilo Nacionalno vijeće za šport, te smjernicama Vijeća HOO-a i Europske unije o zakonodavnom, strateškom i akcijskom planu poticanja obrazovanja i zapošljavanja športaša, ovaj četverogodišnji projekt pokrenut 2012. ima za cilj izgraditi proaktivan i institucionalni pristup obvezi društva prema vrhunskim športašima.

O nepobitnoj poveznici športa i obrazovanja u Osijeku svjedočila su brojna vrhunska športska imena Osječko-baranjske županije, a među njima i velikanka hrvatskog rukometa, srebrna olimpijka Katja Ileš (OI Moskva 1980.) te Mirna Rajle Brođanac, najuspješnija hrvatska veslačica koja je i moderirala promocijskim danom. Osobna iskustva podijelili su srebrni olimpijac veslač David Šain (OI London 2012.), Tea Šojat (karate), Antonija Šakić i Donna Vekić (tenis), Marko Babić (nogomet) i Ivan Horvat (skok s motkom).

Uvod u temu dala je koordinatorica projekta Romana Caput Jogunica koja je provela istraživanja o interesima, potrebama i problemima u ispunjavanju obveza u obrazovanju i športu,kao i stvarnim interesima i uvjetima za obrazovanje za vrijeme i nakon natjecateljskih aktivnosti, o kriterijima studiranja kategoriziranih športaša na visokim učilištima i nizu drugih okolnosti u današnjem sustavu.

Promocijskom danu nazočili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, predsjednica Športske zajednice Osječko-baranjske županije i članica Vijeća HOO-a Zvjezdana Tuma Pavlov, prorektorica Sveučilišta u Osijeku Anđelka Peko, predsjednik Odbora za šport, tjelesnu i zdravstvenu kulturu Sveučilišta J. J. Strosmmayer Dubravko Ižaković i drugi uglednici hrvatskog športa i društva.