RIJEKA, 10. listopada 2013. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) u suradnji sa Zajednicom sportova Primorsko-goranske županije, Riječkim sportskim savezom i Riječkim sportskim sveučilišnim savezom organizirao je 9. listopada 2013. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci prvi od šest promocijskih dana "Karijera nakon sportske karijere".

RIJEKA, 10. listopada 2013. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) u suradnji sa Zajednicom sportova Primorsko-goranske županije, Riječkim sportskim savezom i Riječkim sportskim sveučilišnim savezom organizirao je 9. listopada 2013. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci prvi od šest promocijskih dana „Karijera nakon sportske karijere“.

Riječki sportaši Samir Barać, Vera Begić Blečić, Sanja Polić i Marko Strahija kao promotori su svojim primjerima dual karijere pokazali da je obrazovanje ključ uspjeha u životu. Sudionicima skupa prikazan je film koji prikazuje trenera, sportskih djelatnika i osoba koji rade u odgojno-obrazovnim institucijama.

Koordinatorica projekta na razini Hrvatske Romana Caput-Jogunica govorila je o cilju ovog projekta, a to je podizanje svijesti šire javnosti o značaju obrazovanja mladih sportaša, uključujući i sportaše s invaliditetom, te važnosti potpore mladim sportašima propisivanjem posebnih uvjeta i stručne podrške u obrazovanju, da bi što veći broj sportaša mogao uspješno uskladiti obveze u sportu i školovanju. Caput-Jogunica je predstavila i rezultate istraživanja provedenih na više od 600 mladih sportaša o interesima i potrebama u sportskoj karijeri. Kako bi se utvrdili svi potrebni elementi za ostvarivanje cilja projekta napravljena je Analiza obrazovnih programa Visoke poslovne škola PAR. Primjere dobre prakse prezentirala je ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Schlaunich koja je govorila i o uspjesima dosadašnjih kategoriziranih sportaša koji pohađaju PRHG. Svoja iskustva i stajališta su prezentirali i predstojnik Studijskog centra za izobrazbu trenera Hrvoje Sertić, dekanica Visoke poslovne škole PAR Gordana Nikolić te prorektorica za nastavu Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija. Pomoćnica glavnog tajnika HOO-a za pravne i zajedničke poslove Biserka Vrbek upoznala je sudionike sa zakonodavnim okvirom koji se odnosi na sportaše i obrazovanje.

Po završetku programa na Filozofskom fakultetu promocijski je dan nastavljen na Prvoj hrvatskoj gimnaziji Sušak i Medicinskoj školi u Rijeci, čijih su stotinjak učenika imali priliku izmijeniti iskustva sa Samirom Baraćem, Aramisom Naglićem, Gordanom Tomić, Sandrom Stojković Hinić i Lukom Mrakovčićem.

Promocijskom danu su prisustvovali i dopredsjednik i glavni tajnik HOO-a Luciano Sušanj i Josip Čop, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin te predstavnici Grada Rijeke i županije Primorsko-goranske Veljko Karabaić i Marko Boras Mandić.

HOO od 2013. provodi četverogodišnji projekt „Sportaši i obrazovanje“ u suradnji s nacionalnim sportskim savezima, županijskim sportskim zajednicama, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Nacionalnim vijećem za sport, Rektorskim zborom visokih učilišta, Komisijom sportaša HOO-a, Hrvatskom olimpijskom akademijom, Hrvatskim klubom olimpijaca i Sportskom televizijom. Projekt je usmjeren na analizu mjera propisanih od strane Nacionalnog vijeća za sport i preporuke usvojene od Rektorskog zbora hrvatskih sveučilišta. Ciljeve i aktivnosti projekta određuju EU smjernice i potrebe kategoriziranih sportaša u Hrvatskoj koje se utvrđuju na osnovu znanstveno-stručnog istraživanja i analize rezultata istraživanja iz pojedinih europskih država. U organizaciji promocijskog dana sudjeluju zajednice sportova šest najvećih hrvatskih županija u suradnji s ustanovama i udrugama nadležnim za obrazovanje i sport na razini županije i gradova. Financira se iz programa potpore Europskih olimpijskih odbora kao aktivnost u okviru projekta „Suradnja regionalnih i lokalnih jedinica samouprave u obrazovanju talentiranih sportaša i njihovoj karijeri nakon sportske karijere“.