Sportaši, obrazovanje i dual karijera

Prema međunarodnim istraživanjima, trećina mladih sportaša - ispitanika u dobi do 17 godina - povući će se iz sporta jer smatra da on iziskuje previše vremena i izravno utječe na rezulate školovanja i odabir - studij da ili ne.  Grupa stručnjaka obrazovanja i osposobljavanja u sportu kako Europske unije tako i Hrvatske izradili su studije i dali smjernice za unapređenje ovog procesa. Kao mjere politike sugeriraju se međuresorne incijative i dogovori, financijski poticaji, socijalna sigurnost i zaštita, kombinacije rada i sporta te niz drugih za koje je procijenjeno da bi dali rezultate.

 
Analize stanja, zaključci promocijskih dana i drugi dokumenti

Zagreb, 5. siječnja 2021. - Sekcija za psihologiju sporta i tjelesno vježbanje Hrvatskog psihološkog društva organizira besplatnu interaktivnu online radionicu pod nazivom „Sportske organizacije i suportivno vodstvo u doba korone“.

Zagreb, 8. rujna 2020. - Sukladno aktualnim epidemiološkim mjerama, u dvorištu ispred Športske gimnazije u Zagrebu održan je skup, na kojem je Hrvatski olimpijski odbor (HOO) sklopio sporazum o suradnji na području sporta i obrazovanja s domaćinom - Športskom gimnazijom te još jednim dugovječnim partnerom - Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. No, kako bi se dodatno ojačala suradnja s obrazovnim ustanovama koje pohađaju kategorizirani sportaši i korisnici razvojnih programa HOO-a, ravnatelj Odjela za istraživanje i unaprjeđenje razvojnih programa HOO-a Neven Šavora ovom je prigodom predvidio i potpisivanje sporazuma o suradnji s Privatnom ekonomskom školom i športskom gimnazijom iz Zagreba.

Zagreb, 1. rujna 2020. - Libertas međunarodno sveučilište iz Zagreba i Hrvatski olimpijski odbor (HOO) potpisali su u sveučilišnim prostorijama trogodišnji sporazum o suradnji koji predstavlja nastavak dosad uspješnog partnerstva. Svrha sporazuma je davanje potpore sportaši(ca)ma koji žele steći akademski status ili drugu vrstu osposobljenosti za „karijeru nakon karijere“, a upravo to su apostrofirali i njegovi potpisnici - predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i rektor Sveučilišta Libertas Duško Pavlović.