Ispis

Zagreb, 29. studenoga 2018. - Trojica eminentnih profesora, bivših dekana Kineziološkog fakulteta, zanimljivim su predavanjima otvorila završni dan Godišnjeg kongresa trenera u Zagrebu. „Struka i stručnost trenera i ostalih kadrova kao temeljni čimbenik sigurnosti i uspješnosti u sportu“ - bila je tema Dragana Milanovića, a o „Novim tehnologijama i njihovoj primjeni u prevenciji i rehabilitaciji sportskih ozljeda“ govorio je Igor Jukić. „Što kraći put od testiranja sportaša do programa njihova treninga“ prezentirao je Damir Knjaz.

Nazočni mladi treneri i sportski djelatnici dobili su obilje korisnih informacija, primjenjivih u svekolikom spektru sportova. Naravno, osim važnosti uloge i stručnosti naših trenera, apostrofirana je i važnost reguliranja njihova statusa u hrvatskom sportskom sustavu (Milanović).

Uslijedile su tri interaktivne radionice, u kojima je vaterpolski izbornik Ivica Tucak predstavio „Integralni pristup pripremi vaterpolista za veliko natjecanje“, Hrvoje Sertić ukazao na „Važnost borilačkih sportova za cjeloviti razvoj djece i mladeži“, a Marijo Možnik i Tigran Gorički podsjetili na „Čimbenike uspješnosti hrvatske sportske gimnastike“.
Ivica Tucak je u uvodu u prezentaciju zahvalio predsjedniku HOO-a Zlatku Mateši, „koji se jedini bori za rješavanje statusa trenera u Hrvatskoj“. Zanimljivo je da se vaterpolski izbornik često koristio citatima s dan prije održane panel rasprave s eminentnim kolegama (Červar, Dalić, Bralić, Fantela i Katalinić), a konkretno je odgovorio i na tematsko pitanje tog skupa - kakav treba biti vrhunski trener:

- Trener mora biti najprije vizionar pa onda sve drugo. Ja moram imati viziju kako ćemo osvojiti zlato u Tokiju za dvije godine, a ako je nemam - u tom slučaju nemamo ni šansi osvojiti ga…

Svjetski veslački stručnjak Nikola Bralić priklonio se radionici s gimnastičarima. Tijekom radionice čestitao im je na velikim uspjesima, usporedivši ih s veslačima, koji su također imali dugu pauzu do pojave iznimno trofejne generacije. A o tome koliko je bila zanimljiva radionica borilačkih sportova najbolje svjedoči činjenica da su osjetno "probili" predviđeni vremenski rok za prezentaciju.   

Dobro posjećen Godišnji kongres trenera u organizaciji HOO-a i uz svesrdnu podršku Kineziološkog fakulteta zaključila je Romana Caput Jogunica, predavanjem o ulozi trenera u dvojnoj karijeri sportaša. (hoo/vk)