Zagreb, 28. studenoga 2018. - Većina od 200-tinjak prijavljenih mladih trenera i sportskih djelatnika nazočila je u zagrebačkom hotelu Panorama otvaranju i prvom danu Godišnjeg kongresa trenera u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). O motivaciji vrhunskih sportaša za postizavanje vrhunskih rezultata govorili su ponajbolji svjetski veslački trener Nikola Bralić i njegovi „zlatni“ reprezentativci Martin i Valent Sinković.

Ponudili su i obilje praktičnih savjeta, od kojih je najzanimljivija Bralićeva preporuka trenerima iz ostalih sportova da u trenažni proces uvedu što veći broj raznovrsnih disciplina, poput trčanja, bicikliranja, plivanja, vježbanja na orbitreku i ergometru te da u pripremnom razdoblju odvedu svoje sportaše na skijaško trčanje.
Nakon triju interaktivnih radionica (Luka Milanović, Tihomir Vidranski i Mladen Katalinić) popodnevni dio programa bio je u znaku panel rasprave na temu „Vrhunski trener - stručnjak, vizionar ili nešto treće“, sa sudjelovanjem Line Červara, Zlatka Dalića, Ivice Tucka, Nikole Bralića, Ede Fantele i Mladena Katalinića. U uvodnom dijelu Červar je sjajno dočarao osobine vrhunskog trenera: kompetentnost, sposobnosti idejnog vođe za prenošenje vizije na sportaše, osobnost, spremnost na stalno usavršavanje i dječja znatiželja, vizionarstvo, empatija i socijalna inteligencija, kreativnost i uvođenje interaktivnog modela rada u kojem je sportaš subjekt, posjedovanje koda hrabrosti...
Edo Fantela, trener i otac svjetskih jedriličarskih prvaka - braće Fantela, ustvrdio je kako "trener na dugom putu mora imati odgovore za sve probleme i biti na pomoć svima". Nogometni izbornik Zlatko Dalić dodao je da trener mora biti kompletna, karakterna i jaka osoba te psiholog. Pritom je izrazio žaljenje zbog lošeg statusa trenera nižih dobnih uzrasta koji "proizvode igrače, a najlošije su plaćeni". Vaterpolski izbornik Ivica Tucak dodao je da vrhunski trener mora biti vizionar, a iznad svega - čovjek, dok je atletski stručnjak Mladen Katalinić kazao kako trener uz sva znanja i stručnost, mora biti i umjetnik. Ponajbolji svjetski veslački trener Nikola Bralić uvažio je većinu Červarovih odrednica vrhunskog trenera, apostrofirajući stručnost i ljudski pristup prema sportašima, lišen autoritarnosti. Prema Červarovoj ideji, hrvatski treneri trebaju se organizirati u udrugu poput Kluba olimpijaca.

Od većine sudionika skupa problematiziran je status vrhunskih trenera u Hrvatskoj, a posebno u svjetlu hvalevrijedne državne naknade za sportsku izvrsnost koju dobivaju vrhunski sportaši. Istaknuto je da se i za trenere treba iznaći adekvatno rješenje, makar je ono već sadržano u inicijativi HOO-a prema Hrvatskoj vladi da se zaslužnim sportskim trenerima uvede povlaštena mirovina, primjerice - po uzoru na akademike.

Godišnji kongres trenera nastavlja s radom u četvrtak zanimljivim predavanjima trojice bivših dekana Kineziološkog fakulteta (Dragan Milanović, Igor Jukić i Damir Knjaz) te novim interaktivnim radionicama i predavanjem o dualnoj karijeri sportaša za kraj kongresa. (hoo/vk)