Ispis

Zagreb, 17. rujna 2018. - Šesnaest vrhunskih hrvatskih sportaša, ugovornih pričuvnika Ministarstva obrane RH (MORH), gotovo sve odreda olimpijaca, ugostili su u Domu Hrvatske vojske sjajni domaćini - dopredsjednik Hrvatske vlade i ministar obrane Damir Krstičević i njegovi suradnici.

Uz načelnika Glavnog stožera OS RH, generala zbora Mirka Šundova, skupu je nazočio Krešmir Šamija, zamjenik državne tajnice za sport Janice Kostelić, kao i četveročlano izaslanstvo Hrvatskog olimpijskog odbora, predvođeno predsjednikom Zlatkom Matešom i glavnim tajnikom Josipom Čopom.
Upravo je sporazumom s HOO-om od 3. rujna 2010. godine započela veza naših vrhunskih sportaša s MORH-om. Temeljem tog sporazuma u MORH je 2011. godine pristupilo 20 ugovornih pričuvnika, da bi taj kontingent 2015. godine porastao na sadašnjih 31. Prema najavama, domkrajha godine taj broj će biti zaokružen na 40.
Pozdravljajući sve nazočne, ministar Krstičević je čestitao tenisačima, potom i zlatnom dvojcu - braći Sinković, ali i svim osvajačima medalja za Hrvatsku.

- Naši tenisači pokazali su jučer u Zadru kako se treba do kraja boriti i vjerovati u pobjedu, a još nam je u svježoj uspomeni i subotnja regata braće Sinković. Valent i Martin Sinković ušli su u veslačku povijest kao prva posada koja je u istom sastavu osvojila svjetska zlata u skul i rimen veslanju. Oni su svjetsko čudo i ponosni smo na njih, kao i na sve vas sportaše što ste dio pobjedničkog HV-a - poruka je ministra Krstičevića.

 

O stalnoj brizi za tjelesnu spremnost vojnika govorio je načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske Mirko Šundov, naglasivši kako je „ovo godina spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika“.
Nakon što je i Krešimir Šamija u ime SDUŠ-a pohvalio angažman sportaša u MORH-u, apostrofirajući važnost promocije koju vrhunski sportaši donose Hrvatskoj, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša izrekao je nekoliko vrlo zanimljivih brojki:

- Koliko je suradnja MORH-a i vrhunskih sportaša uspješna najbolje dokazuje podatak da su u posljednja tri olimpijska ciklusa od 18 ukupno osvojenih pojedinačnih medalja, čak 13 osvojili su sportaši iz MORH-ova programa pričuvnika. Vjerujem da će se ta brojka bitno pojačati na Olimpijskim igrama u Tokiju…

Osim veslačke braće Sinković, skupu su nazočili: Antonio Kamenjašević i braća Žugaj (hrvanje), Giovanni Cernogoraz, Bojan Đurković, Anton Glasnović i Petar Gorša (streljaštvo), Barbara Matić i Zlatko Kumrić (judo), Ana Šimić i Martin Marković (atletika), Šime Fantela (jedrenje), Filip Ude (gimnastika) i Filip Zubčić (alpsko skijanje).

U ime svih sportaša, ovom prilikom i dobitnika prigodnih MORH-ovih darova, na prijamu je zahvalio veslački olimpijac s "friško" iskovanim petim svjetskim zlatom, Martin Sinković:
- Nama, sportašima, izuzetno je važna sigurnost koju osigurava status ugovornog pričuvnika HV-a. Sve su bolji uvjeti i bit će još više medalja s velikih natjecanja. Mogu reći da sam osobno, u ovih sedam godina koliko imam status u HV-u, doživio boljitak na svim razinama. Vjerujem da će se suradnja nastaviti na dobrobit sporta, Hrvatske vojske i cjelokupne zajednice…

Osim nazočnih 16 vrhunskih sportaš(ic)a, među 31 aktualnim pričuvnikom još su: Damir Martin (veslanje), Snježana Pejčić (streljaštvo), Brigita Matić (judo), Ivan Horvat (atletika), Istok Rodeš (alpsko skijanje), Dominik Etlinger i Božo Starčević (hrvanje), Ivan Kljaković-Gašpić, Igor Marenić i Tonči Stipanović (jedrenje), Ana Lenard i Anđelo Kvesić (karate), Matea Jelić, Toni Kanaet i Lucija Zaninović (taekwondo). (hoo/vk)