Ispis

Zagreb, 3. srpnja 2018. - Osamnaesta sjednica Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), održana u Zagrebu pod predsjedavanjem čelnika Zlatka Mateše, imala je 20 točaka dnevnog reda i zanimljivu raspravu već u drugoj točki - prijam novih članica HOO-a.

Hrvatski savez za obaranje ruke, koji je dobio i Matešine pohvale za dosadašnje djelovanje, zadovoljio je uvjete za prijam u punopravno članstvo. Hrvatski lacrosse savez (kontaktni sport koji se igra na otvorenom lopticama i palicama s mrežicom na vrhu) i Hrvatski flydisc savez (sport nama poznatiji kao „frizbi“) ispunjavaju uvjete za privremeno članstvo, dok Hrvatski floorball savez (sport srodan hokeju na ledu i travi, igra se lopticom u dvorani), zbog nepostojećih aktivnosti, zasad ostaje bez prijama u HOO. Hrvatski petanque savez u osnivanju zatražio je izdvajanje iz Hrvatskog boćarskog saveza (HBS) i nastavak djelovanja u sklopu Hrvatskog saveza boćarskih sportova, ali to je u suprotnosti s nomenklaturom sportova HOO-a. Status će morati rješavati unutar HBS-a…Sve odluke Vijeća treba potvrditi i skupština HOO-a. 

I kriteriji kategorizacije sportaša, a ponajviše dobne granice, ponovno su bili tema za sadržajnu raspravu. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša je ustvrdio:
- Vijeće HOO-a zato i postoji da se neke iznimke riješe ne dirajući sustav i Pravilnik o kategorizaciji, pa i Ustav se mijenja dvotrećinskom većinom…
Puno promjena je u razvojnim programima HOO-a, a za to su najzaslužniji predstavnici taekwondoa. U Razvojni program I. sa 1. lipnja uvršteni su taekwondaši(ce) Klara Kovač, Paško Božić, Kevin Češljar i Fran Radek te judašica Katarina Krišto. Za hrvačicu Ivu Gerić prihvaćeno je 75-postotno korištenje programa od 1. srpnja. U Razvojni program II/1. ušao je zamalo pa cijeli veslački osmerac. Sedmorica mladih veslača: Ivan Šarić, Nino Perišić, Goran Mahmutović, Frane Gabre, Luka Markulinčić, Mateo Stojšić i Jakov Bijelić korisnici su ovog programa od 1. lipnja. Četvero taekwondaša novi su korisnici Razvojnog programa III. od 1. lipnja: Kristina Beroš, Piero Marić, Marko Mutak i Hrvoje Šep. S istim statusom je i karatist Ivan Kvesić, dok je klizačkom paru Lana Petranović, Laudelino A. Souza odobreno 75-postotno korištenje tog programa. Taekwondaška pojačanja doživio je i Olimpijski program Tokio 2020. - Bruna Vuletić (od 1. svibnja) te Lovre Brečić i Toni Kanaet (od 1. lipnja). Taj status je sa 30. travnja 2018. prestao Ani Zaninović (umjesto nje uvrštena je Bruna Vuletić). Obogaćena je i lista trenera čiji rad sufinancira HOO-a. Vladimiru Arloviću (boks) sa 1. lipnja prestao je status kvalitetnog trenera, a u program trenera mlađih dobnih kategorija ušao je legendarni Željko Mavrović. S istim je nadnevkom umjesto Davora Lukića (hrvanje) u kategoriju kvalitetnih trenera uvršten Nikola Starčević. Na zahtjev Hrvatskog taekwondo saveza, Martin Erdeljac (trener Ive Radoš) postao je članom skupine kvalitetnih trenera.
HOO je prihvatio nematerijalno pokroviteljstvo nekoliko sportskih događaja u organizaciji Hrvatskog ragbijaškog saveza u travnju 2019., kao i domaćinstvo Hrvatskog hokejskog saveza EP-u juniorki u Svetom Ivanu Zelini. Potonji Savez dobio je i pozitivno mišljenje za prijam u hrvatsko državljanstvo ruskog hokejaša (na travi) Aleksandra Likova.
Izvješće Komercijalne revizije, tvrtke Interexpert d.o.o., o financijskom poslovanju HOO-a bez ijedne je primjedbe. (hoo/vk)