Zagreb, 8. svibnja 2018. - U djelatnoj službi Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske velik je broj vrhunskih sportaša (oko 130), a njihov bi se broj mogao i povećati uz pomoć programa Unaprjeđenje i razvoj sporta u policiji. Taj program MUP planira oživotvoriti u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) i Središnjim državnim uredom za šport (SDUŠ).

Najbolje rezultate u međunarodnoj konkurenciji hrvatski policajci postižu u streljaštvu i borilačkim sportovima. U svojim redovima imaju i najuspješnijeg sportaša sa SPVI-ja Senada Mujagića, koji je osvojio brojne medalje u hrvanju i dizanju utega, a ujedno je i trener naše ženske hrvačke reprezentacije. Osim njega, među najuspješnijima su: Josip Ćelić, Vlado Cindrić i Veljko Županić (streljaštvo), Andreja Grudec (taekwondo i kickboxing), Sanja Komar (samostrel, streljaštvo), Marija Kosi (savate, kickboxing, atletika), Ivan Oberan (judo), Luka Šimić (kickboxing), Ante Verunica (kickboxing, boks) i Stjepan Vukdelija (boks).
Povjerenik za sport MUP-a i načelnik Policijske uprave karlovačke, višestruki osvajač medalja sa Svjetskih policijskih i vatrogasnih igara (SPVI), Josip Ćelić, istaknuo je kako su naši policajci i policajke osvajali barem po jedno zlato na svakim SPVI-ima na kojima su sudjelovali, a to natjecanje održava se svake dvije godine.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izrazio je nazočnim sportašima zahvalnost i čestitao na svim uspjesima i radu na ugledu MUP-a, ustvrdivši kako je odluka o jačem ulaganju u sport u MUP-u dobra i pogođena.
- Policijski posao sam po sebi iziskuje visoku fizičku spremu pa je bavljenje sportom logičan izbor. Razvoju sporta unutar policije dat ćemo punu podršku u skladu sa Sporazumom s HOO-om iz 2013. godine - rekao je Božinović koji je najavio i osnivanje sektora za sport unutar ministarstva kako bi se i financijski pomoglo bavljenje sportom pripadnika MUP-a.
Program Unaprjeđenje i razvoj sporta u policiji podržali su i HOO te SDUŠ, a to su i nazočnošću na skupu u ispunjenom amfiteatru Ravnateljstva policije u Zagrebu potvrdili glavni tajnik HOO-a Josip Čop i državna tajnica SDUŠ-a Janica Kostelić.
- Sporazumom o unaprjeđenju i suradnji između HOO-a i MUP-a regulirano je zapošljavanje vrhunskih sportaša u MUP-u, a ovim putem pozivam odgovorne u MUP-u da promoviraju svoje sportaše kroz Sportsku televiziju koja im je na raspolaganju - kazao je Čop.
Hrvatski olimpijski odbor je prije desetak godina pokrenuo proces zapošljavanja vrhunskih sportaša u državnim službama po uzoru na druge države. Tijekom ove godine trebao bi se realizirati novi kontingent ugovornih pričuvnika u MORH-u, čime bi se brojka zaokružila na 50 sportaša. U bližoj budućnosti pojačanje broja vrhunskih sportaša trebao bi dobiti i MUP. (hoo/hina/vk)