Zagreb, 26. siječnja 2018. - Na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman u Zagrebu održana je manifestacija Dan športa u Oružanim snagama RH pod geslom “Budi aktivan i spreman”. Red predavanja, red prezentacija spremnosti i na kraju praktična poruka čelnika MORH-a, predvodnika skupnog trčanja u vojarni: “2018. je godina spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika”.

U pozdravnim riječima bile su i one predsjednika HOO-a Zlatka Mateše koji je naglasio da su među pripadnicima i pripadnicama HV-a iznimno trofejni sportaši, olimpijci i osvajači drugih vrijednih odličja. Izrekao je to i dopredsjednik Vlade te ministar obrane RH Damir Krstičević:
- Među nama su i hrvatski sportaši koji postižu vrhunske rezultate u mnogim sportovima, nađimo u njima inspiraciju…
A brojni su bivši i aktivni vrhunski sportaši nazočili ovoj priredbi, od Dragutina Šurbeka, Vjekoslava Šafranića, Stojka Vrankovića, Perice Bukića, Dubravka Šimenca, Željka Mavrovića, Zorana Primorca, Ivice Kostelića, Marija Možnika, do još uvijek aktivnih Damira Martina, braće Sinković, Giovannija Cernogoraza, Josipa Glasnovića, Filipa Ude, braće Žugaj…
Najveći pljesak započetak je dobio vaterpolski izbornik Ivica Tucak za predavanje na temu sportske uspješnosti, a potom su ga zaslužili demonstratori sportova i vještina koje se treniraju u Oružanim snagama - hrvanja (Neven Žugaj i Antonio Kamenjašević), te kickboxinga i samoobrane. Za kraj je uslijedila odlično opremljena teretana s velikim brojem demonstratora iz redova vojnikinja i vojnika. Tom prilikom nisu izostale ni instrukcije, primjerice zlatnog olimpijca Martina Sinkovića za vježbanje na ergometrima.
Impresivan događaj na HVU-u imao je epilog i u obliku najave pojačanja kontigenta sportaša pričuvnika u MORH-u (generali Krstičević i Šundov), u čemu aktivno posreduje i HOO. Brojka od 31 pričuvnika još ove godine mogla bi porasti na pedesetak sportaša pričuvnika. (hoo/vk)