Zagreb, 20. siječnja 2017. - Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na 3. sjednici održanoj 12. prosinca 2016. godine donijelo je nova Pravila za razvojne programe HOO-a. Radi se o Razvojnom programu I (Program potpore sportašima mlađih dobnih kategorija), Razvojnom programu II/1 (Program potpore perspektivnim sportašima), Razvojnom programu II/2 (Program potpore perspektivnim sportašima u ekipnim sportovima) i Razvojnom programu III (Program potpore kvalitetnim sportašima).

 

Sukladno novim Pravilima, sportaši će najranije od svoje 15. godine moći participirati u programima, dok je to do sada bilo moguće od 12. godine. Time je došlo do pomicanja dobne granice u ostalim razvojnim programima, te će sada Programe II/1 i II/2 koristiti sportaši u dobi od 17 do 19 godina starosti, dok će se u Program III uvrštavati vrhunski sportaši od 20. do 24. godine. Jedna od novosti je i promjena naziva Individualnog programa posebne skrbi o mladima u Program potpore perspektivnim sportašima.

 

Razvojni programi HOO-a, čiji su temelji postavljeni 1999. godine programom potpore i praćenja razvoja mladih sportaša, danas su dugoročni i strateški obvezujući modeli praćenja razvoja sportaša od 15. godine do statusa reprezentativca i olimpijskog kandidata. Većina razvojnih programa uvodi se 2006. godine kao prioritet investicije u redovne programe saveza među kojima je i program potpore stručnom radu, trenerima, uveden 2009. godine. Razvojni program predolimpijskog i olimpijskog ciklusa u funkciji su priprema za kvalifikacija i nastupa vrhunskih sportaša na Olimpijskim igrama. Osnov ovom pristupu su znanstveno utemeljene metode u modelima dugoročnog planiranja i programiranja trenažnih procesa.