ZAGREB, 29. siječnja 2013. - Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) donijelo je na 4. sjednici, održanoj 29. siječnja 2013., odluku o iznosima potpore sportašima korisnicima Razvojnih programa HOO-a.


ZAGREB, 29. siječnja 2013. - Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) donijelo je na 4. sjednici, održanoj 29. siječnja 2013., odluku o iznosima potpore sportašima korisnicima Razvojnih programa HOO-a. Svaki sportaš mlađih dobnih kategorija uvršten u Razvojni program I moći će u 2013. trošiti namjenska sredstva u iznosu od 12 tisuća kuna. Korisnicima individualnog programa posebne skrbi o mladima (Razvojni program II/1) u 2013. će biti na raspolaganju 30.398 kuna za A korisnike i 23.698 kuna za B korisnike, odnosno 23.698 kuna (A korisnici) ili 18.698 kuna (B korisnici) za članove parova, posada i ekipa. Ekipe u programu posebne skrbi o mladima u ekipnim sportovima (Razvojni program II/2) moći će namjenski potrošiti 16.198 kuna u 2013. Iznose potpore za kvalitetne sportaše Vijeće će utvrditi naknadno.

Razvojne programe HOO-a trenutno koristi ukupno 222 sportaša, od kojih temeljem plasmana na OI Peking 2008. i OI London 2012. devet TOP kandidata u olimpijskom ljetnom programu (Sandra Perković, Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija, Giovanni Cernogoraz, Blanka Vlašić, Filip Ude, četverac na pariće, Hrvatska muška rukometna reprezentacija, Lucija Zaninović i Snježana Pejčić). HOO će u narednom razdoblju sufinancirati rad 70 trenera, među kojima su 16 vrhunskih, 2 vrsna, 18 kvalitetnih trenera, 19 trenera mlađih dobnih kategorija te 15 trenera za razvoj pojedinog sporta.

Vijeće je odlučilo o sastavu svojih osam stalnih radnih tijela u naredne četiri godine, a predsjednicima je imenovalo Borisa Labara (Zdravstvena komisija), Moranu Paliković Gruden (Komisija za žene u sportu), Sašu Begovića (Komisija za sportsko graditeljstvo i okoliš), Ivančicu Sudac (Komisija za međunarodne odnose), Branimir Bašić (Komisija za razvoj sporta), Sandija Šolu (Komisija za marketing), Juru Ozmeca (Komisija za informiranje i izdavaštvo) i Petra Čavlovića (Komisija za digitalizaciju i nove medije).

Na dnevnom redu Vijeća našao se i nacrt novog Zakona o udrugama koji se primjenjuje i na udruge u sportu. HOO je proveo raspravu sa svojim članicama te je u okviru javne rasprave podnio prijedloge na nacrt. Predlaže da se sportske udruge osnuju i djeluju u potpunosti prema Zakonu o sportu, a da se samo u slučaju da njime nešto nije regulirano primjenjuje Zakon o udrugama. Mnoga od rješenja koja se dosadašnjim Zakonom o udrugama primjenjuju na udruge u sportu nisu dobra i razvojna za sport, a treba uzeti u obzir i činjenicu, da se na sportske udruge primjenjuju i propisi međunarodnih sportskih organizacija koji zadiru u pitanja ustroja, djelatnosti, tijela, članstva.

Poznat je sastav sportske delegacije na zimskom Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) koji će se održati od 17. do 22. veljače 2013. u rumunjskom Brasovu. Hrvatsku će predstavljati Tamara Zubčić, Elias Kolega i Marko Abramović u alpskom skijanju, Rea Raušel i Vedran Mihelčić u skijaškom trčanju, Krešimir Crnković i Filip Petrović u biatlonu te Valentina Mikac i Martin Kolenc u umjetničkom klizanju.

U želji da se osigura što veći interes sponzora za ulaganje u razvoj hrvatskog sporta Vijeće HOO-a je prihvatilo inicijativu da se kroz izmjene Zakona o porezu na dobit sponzorima prizna veća atraktivnost ulaganja u sport. Predlaže se donošenje zakona kojim bi se reguliralo online klađenje, kao što je to slučaj u zemljama članicama Europske unije, a da se tako prikupljena sredstva ulažu u hrvatski sport.

Sastavi Komisije Vijeća HOO-a