Tri nova razvojna programa Hrvatskog olimpijskog odbora koja su u funkciji razvoja sportskih rezultata mladih sportaša, privukla su najviše pažnje na kolegiju glavnih tajnika nacionalnih sportskih ...

Zagreb, 23. ožujka 2007. - Tri nova razvojna programa Hrvatskog olimpijskog odbora koja su u funkciji razvoja sportskih rezultata mladih sportaša, privukla su najviše pažnje na kolegiju glavnih tajnika nacionalnih sportskih saveza, održanom u petak 23. ožujka 2007. u Zagrebu a pod predsjedanjem glavnog tajnika Josipa Čopa.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop u uvodnom je izlaganju zatražio vodstvo nacionalnih sportskih saveza da njihova stručna tijela daju svoj obol poboljšanju programa i prijedlog onih sportaša koji ispunjavaju zahtjeve kriterija kako bi početkom travnja počela njihova primjena. Cilj novih programa je stabilno financijsko praćenje sportaša na njihovom razvojnom putu - od najmlađih dobnih kategorija do statusa vrhunskog sportaša i olimpijca.

Uz postojeći Individualni program koji sada postaje Program II i Olimpijski program koji bi u tom slijedu bio Program V, pokreću se tri nova programa - Program potpore sportašima mlađih dobnih kategorija (I), Program potpore kvalitetnim sportašima (III) i Program potpore sportašima u predolimpijskom ciklusu (IV). Pomoćnik glavnog tajnika za olimpijski program Damir Šegota izvijestio je o realizaciji Olimpijskog programa u 2006. godini koja je prema njegovim riječima bila solidna, no, i o činjenici da svi savezi nisu iskoristili sve financijske mogućnosti. Ukoliko se sredstva neće namjenski potrošiti, kazao je Šegota, bit će prebačena na saldo fonda HOO-a te raspodijeljena sukladno odlukama Vijeća i Skupština.

Na program dodatne prehrane i vitaminizacije, te osobito osiguranja sportaša koji su u programima HOO-a, podsjetila je nutricionistica HOO-a Mimi Vurdelja napomenuvši da svi oni imaju pravo na sistematske i specijalističke preglede preko grupe zdravstvenog osiguranja Koncerna Agram uz obvezno prethodno odobrenje HOO-a.