Najbolji atletičari u povijesti hrvatske atletike su bivša svjetska rekorderka na 400 metara Karlovčanka Jelica Pavličić i europski prvak na 800 metara iz Rima 1974. godine Riječanin Luciano Sušanj...

Najbolji atletičari u povijesti hrvatske atletike su bivša svjetska rekorderka na 400 metara Karlovčanka Jelica Pavličić i europski prvak na 800 metara iz Rima 1974. godine Riječanin Luciano Sušanj. Priznanja su im uručena 7. ožujka na prigodnoj svečanosti u hotelu "Laguna" kojom je proslavljena 90-godišnjica osnutka Hrvatskog atletskog saveza (HAS).

Po riječima poznatog atletskog novinara i trenera Vilka Luncera formiranje Hrvatskog atletskog saveza vezuje se uz osnivanje Međunarodnog amaterskog atletskog saveza (IAAF) i održavanje Olimpijskih igra u Stockholmu 1912. godine, iako je atletika na ovim prostorima postojala i ranije, jer su u to vrijeme već postojale atletske sekcije u mnogim hrvatskim sportskim klubovima.»Od tada pa do danas HAS je djelovao u čak šest državno-pravnih sustava, od Austro-ugarske monarhije, do današnje neovisne Hrvatske», naglasio je Luncer. Posebna pozornost na svečanosti poklonjena je svjedocima cjelokupnog razdoblja postojanja hrvatske atletike od kojih su Zulejka Štefanini - Tučan, Artur Takač i Žarko Susić dobili posebno priznanje HAS-a. Iako je na svečanom dijelu sjednice najviše riječi bilo o prošlosti hrvatske atletike predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora mr. sc. Zlatko Mateša je pozdravljajući nazočne rekao kako vjeruje «da će se 100 godišnjica HAS-a blisko poklopiti sa Svjetskim prvenstvom u Splitu, koji je ovih dana istaknuo kandidaturu za organizaciju Svjetskog atletskog prvenstva 2009. ili 2011. godine».