ZAGREB, 1. travnja 2008. - Predsjednik Hrvatskog saveza daljinskog plivanja, Vinko Šoljan uvršten je u Kuću slavnih daljinskog plivanja - International Marathon Swimming Hall of Fame (IMSHOF) u Fort...

ZAGREB, 1. travnja 2008. - Predsjednik Hrvatskog saveza daljinskog plivanja, Vinko Šoljan uvršten je u Kuću slavnih daljinskog plivanja - International Marathon Swimming Hall of Fame (IMSHOF) u Fort Lauderdalea na Floridi u kategoriji - istaknuti sportski dužnosnici. Vinko Šoljan, posebno zaslužan za razvoj sportova u malim sredinama, kao na otoku Hvaru (atletika, rukomet, nogomet, plivanje, vaterpolo) ima najveće zasluge u razvoju daljinskog plivanja, od rodnog otoka Hvara do utjecaja na razvoj daljinskog plivanja u svijetu.

Utemeljio je, 1976. godine, "Faros Maraton" koji je tijekom godina postao jedan od najuglednijih međunarodnih plivačkih maratona. Njegovom zaslugom Stari Grad je 1989. godine bio domaćin Europskog prvenstva u daljinskom plivanju - prvo službeno natjecanje u ovom sportu pod okriljem LEN-e i FINA-e. Godine 2001. osnovao je Hrvatski savez daljinskog plivanja čiji je aktualni predsjednik, a u svojoj bogatoj sportskoj karijeri odgojio je velik broj vrhunskih maratonaca, državnih prvaka i rekordera. Zahvaljujući djelomično i njegovom utjecaju, daljinsko plivanje dobilo je 2005.godine status olimpijskog sporta. Tijekom godina postao je jedan od najvećih svjetskih autoriteta u sportu daljinskog plivanja zahvaljujući kojem je mali Stari Grad prerastao u svjetsko središte. Za svoj rad i ostvarenja u sportu dobio je sve najviše državne nagrade od kojih posebno vrijedi istaknuti Nagradu HOO-a Matija Ljubek, Državnu nagradu športa Franjo Bučar za životno djelo. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara, odlukom predsjednika RH Stjepana Mesića.

Dobitnik je Nagrade Međunarodnog olimpijskog odbora "Istaknutost u sportu". Kruna njegova dugogodišnjeg predanog rada i izuzetnog doprinosa u razvoju i promicanju daljinskog plivanja u svijetu je ulazak u Kuću slavnih. Tim povodom čelnici HOO-a Zlatko Mateša i Josip Čop uputili su mu čestitku u kojoj se između ostalog navodi kako je Šoljanov doprinos ugledu hrvatskog sporta izniman i od važnosti za ukupnu hrvatsku zajednicu.