Nagrade i priznanja

Zagreb, 29. listopada 2017. - Hrvatska juniorska uzdanica Tin Lučin (rođ. 1999.) i slovenska rukometna nada Domen Makuc (rođ. 2000.) dobitnici su Nagrade Iztok Puc, koja im je uručena uoči prijateljske utakmice Hrvatska - Slovenija (21-20) u zagrebačkoj Areni.

Zagreb, 12. rujna 2013. - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisalo je natječaj za dodjelu Državne nagrade za sport 'Franjo Bučar' u 2013. godini. Rok za prijedloge je 2. listopada.

ZAGREB, 27. prosinca 2012. – Uz nazočnost visokih državnih dužnosnika, vrhunskih sportaša te brojnih uglednika iz hrvatskog gospodarskog i sportskog života, prigodnom svečanošću u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb, održan je 27. prosinca 2012. Veliki dan hrvatskog sporta.

ZAGREB, 27. prosinca 2011. – U nazočnosti 500-ak sportaša, olimpijskih kandidata, sportskih djelatnika i dužnosnika, najvišeg državnog i političkog vrha, među kojima su bili predsjednik RH Ivo Josipović, premijer RH Zoran Milanović i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, domaćina svečanosti predsjednika i glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše i Josipa Čopa te prijatelja olimpijske obitelji, u Hypo Centru u Zagrebu održana je 27. prosinca 2011. svečanost Velikog dana hrvatskoga sporta.

Zagreb, 24. studenoga 2010. - U nazočnosti brojnih sportskih i javnih djelatnika i dužnosnika u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa u Zagrebu je 24. studenoga, povodom dana rođenja Franje Bučara (25.11.), utemeljitelja olimpizma u Hrvatskoj, dodijeljena Državna nagrada za šport „Franjo Bučar“, najviša državna nagrada za višegodišnje uspješno djelovanje i izuzetan doprinos razvoju i razumijevanju sporta i olimpizma te sportskog postignuća sportaša.

Zagreb, 18. studenoga 2010. - Međunarodni fair play odbor raspisao je u studenome Natječaj za dodjelu Svjetske fair play nagrade za 2010. Za provedbu nacionalne faze Natječaja, zadužen je Hrvatski fair play odbor, a rok za podnošenje prijedloga je 1. prosinca 2010.

Potkategorije

Nagrada HOO-a Matija Ljubek

Nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora Matija Ljubek (od 1992. do 2000. "Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora") dodjeljuje se svake godine kao najviše priznanje pojedincima za životno djelo u području  sporta u znak priznanja za osobit doprinos u sportu, te udrugama koje su pridonijele razvoju pojedinih područja, od tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži, sportsko-rekreativnih aktivnosti do razvoja određenog sporta ili sporta u cijelosti.

Nagradu predstavlja portret-skulptura Matije Ljubeka, rad akademskog kipara Stipe Sikirice, izrađena u bronci, i kao njezin sastavni dio pisana povelja. Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora" dodjeljivala se kao nagrada za životno djelo u području športa u znak priznanja i časti za osobit doprinos razvitku športa u Republici Hrvatskoj. "Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora" predstavlja brončana statua bacača koplja. Sastavni dio "Trofeja Hrvatskog olimpijskog odbora" je bila pisana Povelja u kožnoj mapi. Nagrada se u pravilu uručivala na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta utemeljenog povodom priznanja Međunarodnog olimpijskog odbora (17. siječnja 1992.)

Pravilnik o izboru i dodjeli Nagrade "Matija Ljubek" (na snazi od 2017.)

Trofej MOO-a

Trofej Međunarodnoga olimpijskog odbora (IOC Trophy) najviše je godišnje priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora (International Olympic Committee) pojedincima ili institucijama nacionalnih olimpijskih odbora za osobite zasluge u razvoju sporta i olimpizma, svake godine za drugo područje. 

Trofej MOO-a dobili su vrhunski sportaši i uglednici sportskog i društvenog života Republike Hrvatske te institucije koje su svojim djelovanje doprinijele ugradnji i oblikovanju olimpijskih vrijednosti u hrvatsko društvo; Željko Poljak, Antun Vrdoljak, Slavko Podgorelec, Matija Ljubek, Mirko Relac, Fabjan Čukelj, Vladimir Findak, Zdravko Hebel , Ivica Račan, Vinko Šoljan, Žarko Susić, Deni Žmak, Zagrebački športski savez (danas Sportski savez grada Zagreba), Slavko Goluža, Božidar Fučkar, Ivano Balić, Zdenko Jajčević (posthumno), Ante Guberina te Sportske novosti, Arhitektonski ured 3LHD i Hrvatski judo savez.Dobitnici Trofeja MOO-a od 1993.  

Izbor najuspješnijih športaša

U znak priznanja za sportski rezultat u međunarodnoj sportskoj konkurenciji i doprinos u afirmaciji hrvatskog sporta, Hrvatski olimpijski odbor jednom godišnje u konkurenciji nomiranih, proglašava najuspješniju sportašicu i sportaša, najuspješniji ženski sastav i mušku momčad ili posadu, najveće nade hrvatskog sporta, najuspješnijeg trenera i najuspješnijeg promicatelja Hrvatske u svijetu.

Opširnije ...

Nagrada Dražen Petrović

Nagrada „Dražen Petrović„ dodjeljuje se darovitim mladim sportašima i ekipama u obje konkurencije za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj. Nazvana po Draženu Petroviću, jednom od najboljih svjetskih košarkaša i nositelja triju olimpijskih odličja (OI Los Angeles 1984., Seoul 1988. i Barcelona 1992.) koji je preminuo, ustanovljena je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora 9. rujna 2006. a prvi put dodijeljena u rujnu 2007. godine u povodu proslave dana osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora. Nagrada je pisana povelja sa stiliziranim likom Dražena Petrovića, novčan iznos i prikladni poklon. Odluku o izboru dobitnika Nagrade donosi Odbor kojeg čine predstavnici Vijeća HOO-a, Hrvatskog zbora sportskih novinara i Hrvatskog kluba olimpijaca.

 

Opširnije ...

 

Dokumenti:


Pravilnik o izboru i dodjeli Nagrade "Dražen Petrović" (na snazi od listopada 2014.)

Nagrada Dražen Petrović - pregled dobitnika 2007. - 2016.

Posebno priznanje HOO-a

Posebno priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora dodjeljuje se vrsnim pojedincima i kolektivima iz sporta, medija, kulture i drugih područja, a čija djela dokazuju istinsku pripadnost sportskom dobru i olimpijskom pokretu. Prvo Posebno priznanje HOO-a dodijeljeno je 2004. godine, a dobio ga je sportski komentator i urednik Boris Mutić za novinarski doprinos u promicanju sportskih vrijednosti. 

Nagrada HOO-a za fair play

Nagrada HOO-a za fair play utemeljena je 2007. na inicijatvu Hrvatskog fair play odbora kojeg je osnovalo Vijeće HOO-a godinu dana ranije (2006.) iz redova hrvatskih olimpijaca i uglednika javne riječi.  Nagrada se dodjeljuje u znak priznanja za fair stav i postupak koji su izraz poštovanja i brige za druge.

 

Isticanje za kandidata najviše nagrade HOO-a u području fair playa trajno je otvoreno a na inicijativu Hrvatskog fair play odbora i HOO-a koji pozivaju sportaše, sportske djelatnike, novinare, sportske udruge, poštovatelje sporta i olimpizma da se proaktivno uključe u proces učenja o fair playu. Kandidature, s opisom konkretnog postupka ili djela mogu se poslati e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.r Pri odlučivanju o isticanju primjera fair playa dobro je voditi se načelima Manifesta Međunarodnog odbora fair playa u kojem među inim, stoji da „…. Fair play ne podrazumijeva samo pridržavanje pisanim pravilima već on opisuje ispravne stavove sportaša i sportašica i pravi duh njihovog ponašanja: pokazivanje poštovanja za druge i brigu za svoj tjelesni i mentalni integritet. Svaki sportaš koji se stavlja u položaj svog protivnika iskazuje fair play stav. Fair play je, prije svega, pitanje osobnog angažmana pojedinca...." /Manifest fair playa, Lausanne, 1998./