Sportaši

SPLIT/MELBOURNE, 19. prosinca 2009. - S regatom Sail Melbourne u Australiji počeo je Svjetski kup 2010. za olimpijske klase.

SPLIT, 18. prosinca 2009. - Svjetski jedriličarski savez objavio je konačne ljestvice olimpijskih klasa za 2009. godinu. Po prvi put jedan će hrvatski jedriličar godinu završiti na broju jedan. A to nije sve od rekordnih postignuća na svjetskim jedriličarskim ljestvicama ove godine.

Potkategorije

Sportaši i obrazovanje

Prema međunarodnim istraživanjima, trećina mladih sportaša - ispitanika u dobi do 17 godina - povući će se iz sporta jer smatra da on iziskuje previše vremena i izravno utječe na rezulate školovanja i odabir - studij da ili ne.  Grupa stručnjaka obrazovanja i osposobljavanja u sportu kako Europske unije tako i Hrvatske izradili su studije i dali smjernice za unapređenje ovog procesa. Kao mjere politike sugeriraju se međuresorne incijative i dogovori, financijski poticaji, socijalna sigurnost i zaštita, kombinacije rada i sporta te niz drugih za koje je procijenjeno da bi dali rezultate.

 
Analize stanja, zaključci promocijskih dana i drugi dokumenti

Izvod iz registra osvajača olimpijskih odličja i odličja sa SP

Ovdje možete skinuti:
Obrazac - Zahtjev za izdavanje izvatka iz evidencije osvajača medalja

Korisnici Olimpijske solidarnosti

Programi stipendija Olimpijske solidarnosti za sportaše pokrenuti su 1989. kako bi se pomoglo pojedinim NOO-ima čiji sportaši, radi pomanjkanja financijskih sredstava ili pristupa odgovarajućoj vrhunskoj sportskoj infrastrukturi, nemaju jednake uvjete za treniranje kao sportaši iz razvijenih zemalja. HOO je do sada sudjelovao u programima individualnih stipendija za sportaše koji su se pripremali za OI Atena 2004., Peking 2008. i London 2012. Program pomoći putem stipendija za zimske olimpijske igre pokrenut je 2008. za Igre u Vancouveru 2010., tako da je program za Soči 2014. tek njegovo drugo izdanje.

 

Razvojni programi HOO-a

Razvojni programi HOO-a čiji su temelji postavljeni 1999. godine programom potpore i praćenja razvoja mladih sportaša, dugoročni su i strateški važni modeli praćenja razvoja sportaša od 15. godine do statusa reprezentativca i olimpijskog kandidata. Većina razvojnih programa uvodi se 2006. godine kao prioritet investicije u redovne programe saveza među kojima je i program potpore stručnom radu, trenerima, uveden 2009. godine. Razvojni program predolimpijskog i olimpijskog ciklusa u funkciji su priprema za kvalifikacija i nastupa vrhunskih sportaša na Olimpijskim igrama. Osnova ovom pristupu su znanstveno utemeljene metode u modelima dugoročnog planiranja i programiranja trenažnih procesa.

Pravilima za sufinanciranje programa potpore sportašima utvrđeni su kriteriji koje sportaš mora ispunjavati bilo da se radi o olimpijskim ili neolimpijskim sportovima. Razvojni programi za trenere kontinuirano je ulaganje u trenerski rad s vrsnim i vrhunskim sportašima te perspektivnim i mlađim kategorijama sportaša, bilo da se radi o selekciji, momčadi, ekipi ili pojedincu. Sufinanciranje rada trenera previđeno je u više kategorija u olimpijskim i neolimpijskim sportovima, a sva prava i obveze proizlaze iz Pravila o sufinanciranju rada trenera.

 

Dokumenti - Razvojni programi

Izbor najuspješnijih športaša

U znak priznanja za sportski rezultat u međunarodnoj sportskoj konkurenciji i doprinos u afirmaciji hrvatskog sporta, Hrvatski olimpijski odbor jednom godišnje u konkurenciji nomiranih, proglašava najuspješniju sportašicu i sportaša, najuspješniji ženski sastav i mušku momčad ili posadu, najveće nade hrvatskog sporta, najuspješnijeg trenera i najuspješnijeg promicatelja Hrvatske u svijetu.

 

Opširnije ...

Zdravstvena skrb o sportašima

Zdravstvena skrb o sportašima obuhvaća mjere zaštite i unapređenja fizičkog i mentalnog zdravlja u odnosu na njihovu sportsku aktivnost i sportsku okolinu. Ona pridonosi unapređenju i održavanju stupnja funkcionalnih, motoričkih i radnih sposobnosti, psihičkom i socijalnom blagostanju i uključuje prevenciju ozljeda  i oboljenja uzrokovanih rizičnim faktorima sporta. Poseban dio ove skrbi čine savjetovanja o kontroliranoj prehrani sportaša, vitaminizacija te stalna edukacija o štetnosti dopinga. Nadležni odjel za zdravstvenu skrb sportaša i nutricionizam HOO-a i Zdravstvena komisija koja djeluje kao savjetodavno tijelo pri Vijeću HOO-a, čini ovu djelatnost neizostavnim dijelom uspješnosti hrvatskog sportaša na pripremama i natjecanju i njegovih vrhunskih rezultata.

 

Kategorizacija sportaša


Kategorizacija hrvatskih sportaša je zakonski utemeljena  javna ovlast HOO-a u razvrstavanju sportaša od I. do VI. kategorije, ovisno koji je rezultat ili poredak ostvario na medunarodnom sportskom natjecanju, isključivo pod jurisdikcijom odgovarajućih sportskih institucija.  Osnov kategorizacije su kriteriji za svaki sport pojedinačno, olimpijski i neolimpijski.  Kategorizirani sportaši upisuju se u Registar koji ustrojava i vodi HOO, a izvod iz Registra dostupan je na službenim web stranicama.

KAT1 Obrazac_kategorizacije
Pravilnik o kategorizaciji sportaša - veljača 2018. (pročišćeni tekst)
Pravilnik o kategorizaciji sportaša - prosinac 2016. (pročišćeni tekst)
Pravilnik o kategorizaciji sportaša - 2015