multimedijski-kutak

Potkategorije

Časopis OLIMP

Časopis Hrvatskog olimpijskog odbora Olimp jedinstveni je sociološko kulturološki časopis hrvatskog sporta pokrenut odlukom Vijeća HOO-a 1999. godine. Za časopis Olimp pisali su i pišu novinarski autoriteti i uglednici javne riječi kao i povijesti sporta govoreći o odnosu sporta i društva u područjima filozofije, umjetnosti, etike, medija, vrhunskog sportskog rezultata do glavnih događaja u hrvatskom i međunarodnom sportu i olimpizmu.
Za Olimp su govorili mnogi uglednici međunarodnoga i hrvatskog sporta; Antun Vrdoljak prvi predsjednik HOO-a i od 1995. do 2012. član Međunarodnog olimpijskog odbora, Juan Antonio Samaranch, istinski prijatelja hrvatskog olimpizma i počasni predsjednik MOO-a, Jacques Rogge, bivši predsjednik MOO-a, Matija Ljubek, jedan od najtrofejnijih hrvatskih olimpijaca, Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a od 2002., Nada Senčar, prva dopredsjednica u povijesti HOO-a, Stojko Vranković, višestruki olimpijac košarkaš i sportski dužnosnik, Slavko Podgorelec, prvi glavni tajnik HOO-a, Morana Paliković Gruden, predsjednica Komisije za žene u sportu i članica Vijeća, te drugi brojni sportski dužnosnici i vrhunski sportaši.

ISSN (International Standard Serial Number - međunarodni standardni broj serijske publikacije) mrežnog izdanja Olimpa (online) - ISSN 1847-7976 

 

OLIMP 67 - lipanj 2018. -onlinepdf

Arhiva Olimpa od 1. do 33. broja

Arhiva Olimpa od broja 34

 

Video galerija

Olimpijske igre Rio 2016.

Olimpijske igre Rio 2016. održale su se u Riju (Brazil) od 5. do 21. kolovoza 2016. godine. Na Igrama je nastupilo 11.544 sportaša iz 205 zemalja a natjecali su se u 33 sporta.  Hrvatska olimpijska delegacija brojila je 88 sportaša (od kojih je 19 sportašica) a natjecali su se u 18 sportova: atletika, biciklizam, boks, gimnastika, dizanje utega, hrvanje, jedrenje, judo, košarka, plivanje, rukomet, skokovi u vodu, stolni tenis, streljaštvo, taekwondo, tenis, vaterpolo i veslanje. U pratnji su bile 82 službene osobe pod vodstvom Misije HOO-a.


Hrvatski stijeg na svečanosti otvaranja Igara 5. kolovoza nosio je kapetan srebrne vaterpolske olimpijske reprezentacije Josip Pavić, a na zatvaranju 21. kolovoza braća Martin i Valent Sinković, zlatni u dvojcu na pariće.
Hrvatski olimpijci na Igrama su osvojili 5 zlatnih, 3 srebrna i 2 brončana, sveukupno 10 odličja; Zlatne medalje osvojili su Sandra Perković (disk), Sara Kolak (koplje), Šime Fantela i Igor Marenić (klasa 470), Martin i Valent Sinković (dvojac na pariće), te Josip Glasnović (trap). Vaterpolisti, Tonči Stipanović (klasa laser) i Damir Martin (samac) osvojili su srebra, a Filip Hrgović (boks) i Blanka Vlašić (skok u vis) bronce.

 

 

Monografija 20 godina

 Monografija „Hrvatska olimpijska obitelj“ o dvadesetogodišnjem djelovanju Hrvatskog olimpijskog odbora od osnutka 1991. do 2011. donosi povijesne činjenice o počecima olimpizma u Hrvatskoj i njegovim nositeljima, osnivanju najveće hrvatske institucije sporta, prvim nastupima na olimpijskim igrama i svim Igrama do 2010. , o olimpijcima, odličnicima koji su obilježili hrvatski i svjetski olimpijski pokret; od košarkaškog srebra 1992., zlatne rukometne izvedbe 1996. i 2004., Kostelićinih olimpijskih dragulja na zimskim olimpijskim igrama, prvih pojedinačnih olimpijskih odličja, do novijih odličja i olimpijske izvrsnosti na ljetnim Igrama.


Uz povijesne činjenice o olimpizmu i samom osnivanju HOO-a, monografija donosi uvid u ključne međunarodne i domaće aktivnosti na izgradnji sustava sporta i olimpizma, kao što su suosnivanje Europskog fair play pokreta, članstvo u Europskim olimpijskim odborima, osnivanje Hrvatskog kluba olimpijaca, Hrvatske olimpijske akademija, Hrvatskog fair play odbora, Zaklade hrvatskih sportaša i drugih institucionalnih oblika djelovanja u međunarodnom i nacionalnom sportu i olimpizmu. Monografija daje uvid u aktivnosti HOO na promicanju njihovih vrijednosti, o vodstvu HOO-a, statistike o medaljama sa SP i Ep seniorskih i juniorskih kategorija, nagradama MOO-a, HOO-a, izborima najuspješnijih i brojnim drugim područjima rada vrhovne sportske institucije.U Monografiji je cjelovito objavljen i popis svih hrvatskih sportaša s olimpijskim medaljama od 1900.


Izdavač, Hrvatski olimpijski odbor, ovu je monografiju namijenio svih olimpijcima i osvajačima olimpijskih odličja, hrvatskim stjegonošama, poklisarima hrvatske ideje olimpizma, sportskim djelatnicima i dužnosnicima koji su dali svoj doprinos neprocjenjive vrijednosti, svim hrvatskim predsjednicima i vladama koje su stajale uz Hrvatski olimpijski odbor, vodstvu međunarodnog olimpijskog pokreta koji je od samog početka podupirao hrvatska nastojanja samostalnosti i neovisnosti.

Autori Monografije „Hrvatska olimpijska obitelj“ HOO 1991. – 2011. su Radica Jurkin i Ante Drpić, uglednici hrvatske javne sportske riječi. Recezent je ugledni sportski komentaror i sportski novinar, glavni urednik Sportske televizije Jura Ozmec.

 

Monografija „Hrvatska olimpijska obitelj“ - online, pdf

Hrvatski sportski almanah

Hrvatski športski almanah, jedinstvena je publikacija u hrvatskome sportu koja kao svjedok rasta hrvatskog sporta od 1992., sadržava vrijednu dokumentarnu građu s više desetaka tisuća podataka na hrvatskom i engleskom jeziku.

 

Na gotovo tisuću stranica, Almanah svojevrsni je međunarodni vodič o sportskoj Hrvatskoj sa podacima o rezultatima hrvatskih sportaša na međunarodnim i domaćim natjecanjima, kalendarom događanja za aktualnu godinu, raznovrsnosti ustroja i djelovanja institucionalnih oblika u hrvatskome sportu i nizu drugih dragocjenih podataka koje uređuje i vodi glavni urednik, ugledni novinar i publicista Krunoslav Sabolić.

 

Njegovi su glavni suradnici operativci nacionalnih sportskih saveza, županijskih zajednica i drugih udruga od posebnog interesa za hrvatski sport kao što su Hrvatski zbor sportskih novinara, Hrvatsko društvo za povijest sporta, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te drugih udruga i institucija.

 

Prvi sportski godišnjak izašao je iz tiska 1992. godine i predstavljen je u Muzeju Mimara u Zagreb u studenome iste godine. Inače, Almanah se može nabaviti kod izdavača, Ars Media d.o.o. u Zagrebu, Krajiška 40/IV tel. 377-286 ili emailom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .


Hrvatski športski almanah 2010/2011

 

Hrvatski športski medicinski vjesnik

Hrvatski športsko-medicinski vjesnik (HŠMV) je znanstveno stručni časopis namijenjen svima koji se bave problematikom medicine i sporta. HŠMV je počeo izlaziti kao Košarkaški medicinski vjesnik od 1985., a 1991. ga preuzima Hrvatski olimpijski odbor kao vlastitu redovnu stručnu publikaciju.

Časopis objavljuje znanstvene i stručne članke iz cjelokupnog područja sportske medicine – fiziologije, antropologije, kineziologije, kliničke farmakologije i dopinga, stomatologije, prehrane i sportske traumatologije i drugih područja.

Pokretači ove publikacije i dugogodišnji urednici bili su prof.dr.sc. Radovan Medved, prof.dr.sc. Marko Pećina i mr.sc. Ivo Vidović, a kojima je HOO, povodom 20 obljetnice izaska HŠMV-a 2005. dao posebna priznanja i plakete za poseban doprinos razvoju sportske medicine i publiciranja u časopisu.

HŠMV Izlazi sva puta godišnje a članci su pisani ili na hrvatskom jeziku uz sažetak na engleskom, ili na engleskom sa sažetkom na hrvatskome jeziku.

opširnije

Športići - dopunite znanje i provjerite ga kvizom