Ispis

Rijeka, 13. listopada 2021. - U sklopu projekta Ri Move, u riječkoj Osnovnoj škole Srdoči predstavljene su dvije nove knjige Sportske lektire - Super Luka i Bosonogi Pele, koje su dio kompleta knjiga Olimpijske priče, a tom događaju nazočio je i glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač. 

Sportska lektira dio je projekta Ri Move koji se kao izvannastavna aktivnost, u sklopu produženog boravka, provodi u nižim razredima osnovnih škola Grada Rijeke, a cilj joj je usmjeriti djecu prema vrijednostima sporta i to kroz čitanje sportske publicistike namijenjene njihovom uzrastu i verificirane od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Djeci osnovnih škola Grada Rijeke do sada su predstavljana dva kompleta knjiga Sportske lektire - Olimpijske priče i Mali sportaši. A što piše u najnovijim slikovnicama Super Luka, koja donosi priču o životu jednog od najpoznatijih hrvatskih nogometaša Luke Modrića, i Bosonogi Pele, u kojoj se mogu saznati razne zanimljivosti iz života Edsona Arantesa do Nascimenta, poznatijeg kao Pele, došli su provjeriti učenici od 1. do 4. razreda OŠ Srdoči, polaznici produženog boravka. Autor priča u slikovnicama je Vitomir Spasović, dok je autor ilustracija Matija Dražović.
Osim glavnog tajnika HOO-a Krajača, predstavljanju knjiga nazočili su povjerenik predsjednika Republike Hrvatske za sport Željko Jovanović, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza Slaviša Bradić, ravnatelj OŠ Srdoči Ivan Vukić, knjižničarka škole Nensi Čargonja Košuta koja je djeci i pročitala ulomke iz slikovnica, te nogometaši HNK Rijeka Mato Stanić i Anton Krešić.

Projekt Ri Move pokrenut je u svibnju 2017. godine u suradnji Grada Rijeke, Riječkog sportskog saveza i riječkih osnovnih škola. Radi se o projektu koji promiče sport, zdrav život i bavljenje aktivnostima među najmlađima, uključivanje djece u sport, porast njihovih psihofizičkih sposobnosti te stjecanje elementarnih znanja i vještina o sportu.

Sportovi koji su zasad obuhvaćeni programom su: atletika, gimnastika i judo kao bazični olimpijski sportovi, te stolni tenis, kendo, odbojka, nogomet, rukomet i košarka. (hoo)