ZAGREB, 25. ožujka 2013. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Hrvatska olimpijska akademija (HOA) suorganizatori su sportskog kampa „Odaberi sport“ u Poreču od 25. do 29. ožujka 2013., koji se provodi u okviru projekta „Odaberi sport“. HOO i HOA, uz potporu Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Ministarstva zdravlja, provode od 2009. ovaj projekt namijenjen djeci od 6 do 12 godina koja se ne bave sportom, a cilj je motivirati ih i masovno uključiti u sportske klubove i društva.

 

Kamp u Poreču okuplja djecu iz osnovnih škola grada Poreča, njih 32 u dobi od 8 do 12 godina, a izabrana su na osnovu svojih vrlo dobrih i odličnih rezultata u nastavi. Ovaj projekt, koji je osmislio Centar za istraživanje i razvoj sporta (CIRS), održava se za vrijeme školskih praznika te se ističe kvalitetnim sportskim i edukativnim sadržajima. Osnovna vodilja je poticanje djece na tjelesno vježbanje te njihovo usmjeravanje u sport i sportske klubove, ali i preventivno djelovanje kroz sportsku aktivnost na zdravlje svakog pojedinca.

 

Djeca se u kampu bave atletikom, boćanjem, jedrenjem, karateom, mačevanjem, stolnim tenisom, košarkom, rukometom, odbojkom, nogometom i tenisom, a očekuje ih i edukativni i kreativni dio u kojem upoznaju sportska pravila i sportske objekte, uče o olimpijskim načelima i olimpijskim igrama te se kroz radionice potiče njihov timski duh. Edukativna radionica za roditelje posvećena je temi „Kako biti što bolja podrška djetetu u sportu“.

 

Zahvaljujući kineziolozima, sportskim psiholozima i pedagozima koji provode aktivnosti u kampu roditelji predaju svoju djecu u stručne i sigurne ruke a djeca imaju siguran boravak od jutra do poslijepodnevnih sati te nisu bez nadzora za vrijeme školskih praznika.