Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Hrvatska olimpijska akademija (HOA), uz potporu Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Ministarstva zdravlja, provode od 2009. projekt „Odaberi sport“ u osnovnim školama. Namijenjen je djeci od 6 do 12 godina koja se ne bave sportom, a cilj je motivirati ih i masovno uključiti u sportske klubove i društva.

 

Osnovna vodilja projekta je tjelesno vježbanje u okviru sporta koji treba biti u preventivnoj funkciji zaštite zdravlja. Projekt motivira, educira i pomaže djeci da pronađu optimalan način kontinuiranog vježbanja kroz sport u kojem će uživati i dobro se zabaviti, stvarajući time pozitivnu naviku tjelesnog vježbanja i usvajajući zdrav način života od rane mladosti do duboke starosti.

 

„Odaberi sport“ kroz prezentacije u školama motivira djecu na povećanu tjelesnu aktivnost i pomaže im u odabiru vannastavne sportske aktivnosti. Samim time je u preventivnoj funkciji cijelog niza bolesti, od kojih su pretilost i dijabetes najnaglašenije.

 

Kroz jednosatni program u sportskim dvoranama osnovnih škola provodi se predavanje o sportskoj kulturi i olimpizmu. Sportaši vršnjaci prezentiraju sportove poput juda, mačevanja, nogometa, odbojke i ritmičke gimnastike, a djeca imaju i priliku družiti se s poznatim vrhunskim sportašima. Projekt uključuje i podjelu serijala knjiga „Mali sportaši“ svim sudionicima.

 

Nekoliko dana nakon provedenog programa obavlja se evaluacija projekta anketiranjem svih učenika koji su u njemu učestvovali. Dosadašnja evaluacija pokazala je kako 98% djece sudionika ovog projekta, projekt doživljava kao zanimljiv i zabavan, a 45% sudionika odlučilo se baviti jednim od predstavljenih sportova.

 

Projekt je u 2012. proveden u Zagrebu, Samoboru, Poreču, Dubrovniku, Vinkovcima, Slatini, Virovitici, Solinu, Osijeku, Buzetu, Vukovaru i Rovinju, a sudjelovalo je ukupno 5300 djece.

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo uvrstio je projekt „Odaberi sport“ u prijedlog zdravstvenog odgoja za 1. modul „Živjeti zdravo“ za učenike 2. razreda osnovne škole. HOO i HOA sudjeluju i u pripremi elemenata „Poligonsko vježbanje“ i „Svakodnevno vježbanje“ koji će biti sastavni dio tog modula. „Svakodnevno vježbanje“ provodit će se u svim osnovnim školama, dok će „Poligonsko vježbanje“ i „Odaberi sport“ biti pilot projekti u pojedinim gradovima i školama.

 

Serijal knjiga „Mali sportaši“ namijenjen je djeci od 6 do 12 godina. To je dob u kojoj se pretežno uključuju u sport. Knjige na afirmativan i djeci prilagođen način opisuju 26 olimpijskih sportova, obrazlažu važnost bavljenja sportom, približavaju djeci načela olimpizma, te ih motiviraju da odaberu sport koji im se najviše sviđa. Serijal, čiji je autor Vitomir Spasović a nakladnik udruga Pokret - aktivan i zdrav, objavljen je 2008. uz financijsku potporu HOO-a i Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog odbora. Knjige su 2011. od Agencije za odgoj i obrazovanje dobile status pomoćnog sredstva za predmet Tjelesni odgoj i zdravstvena kultura za 1. do 4. razred osnovne škole.