ZAGREB, 5. rujna 2012. - Povodom dana osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) krovna sportska organizacija u ponedjeljak, 10. rujna 2012., organizira proslavu olimpizma i sporta pod nazivom Hrvatski olimpijski dan (HOD).


HOD će se ove godine obilježiti u suradnji s Hrvatskim akademskim sportskim klubovima (HAŠK) Mladost. Cilj priredbe, na kojoj će se prikazati 21 sport zastupljen u sastavnim klubovima HAŠK Mladost, jeste poticanje djece i mladeži na aktivno bavljenje sportom te promicanje vrijednosti olimpizma. Na prostoru Sportskog parka Mladost u razdoblju od 13 do 21 sati građani, a prije svega djeca, imat će priliku, uz druženje sa sportašima, upoznati razne sportove poput atletike, juda, mačevanja, plivanja, rugbyja, stolnog tenisa i vaterpola. Centralna proslava bit će u 15 sati.

Osnivanje HOO-a
Prije 21 godinu, u zagrebačkom hotelu Esplanade, 10. rujna 1991., održana je osnivačka sjednica HOO-a. U nazočnosti mnogih sportaša, sportskih dužnosnika te visokih državnih dužnosnika i predstavnika medija, sjednicom je predsjedavao predsjednik Inicijativnog odbora Ivan Kern. Članovi osnivači bili su predstavnici 29 nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova te po jedan predstavnik Hrvatskog zbora sportskih novinara, Sekcije za sportsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu. Privremeno priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) uslijedilo je 17. siječnja 1992., što nam je omogućilo sudjelovanje na XVI. Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu i na Igrama XXV. olimpijade u Barceloni. Konačno priznanje uslijedilo je 24. rujna 1993. godine.