Jastrebarsko, 8. svibnja 2022. - U Jastrebarskom ovog vikenda boravi Komisija ACES Europe Evaluation Committee (ocjenjivačko povjerenstvo), na čelu s predsjednikom Gian Francom Lupattellijem koja dodjeljuje naslov Europskog grada sporta.

Grad Jastrebarsko aplicirao je, naime, za ovaj počasni naslov koji se dodjeljuje gradovima koji njeguju europske sportske vrijednosti - uključivost, raznolikost i sport za sve.

Cilj ovog projekta u našoj će zajednici biti ojačati ulogu sporta, potaknuti mlade na još veće uključivanje, omogućiti svim građanima uvjete za bavljenje sportom i rekreacijom te poslati jasnu poruku kako uspjeh nije samo u medaljama i rezultatima postignutima na natjecanjima, već i u timskom radu i duhu. Osim toga, priznanje na europskoj razini bit će dodatna prilika za promociju jaskanskih sportaša, ali bit će i dodatno vrednovano prilikom prijave na sufinanciranje iz europskih fondova te na natječaje na županijskoj i nacionalnoj razini. Nadalje, u planu su i nova ulaganja u sportsku infrastrukturu u gradu Jastrebarskom (skate park, vježbalište na otvorenom na SRC Centrala, kompleks atletskih staza, igralište s umjetnom travom te podizanje kvalitete bavljenja sportom na još višu razinu, uvođenjem dodatnih motivacijskih elemenata poput stipendija za sportaše.

- Sama kandidatura već je velik uspjeh jer niz je kriterija koje grad mora ispuniti, a ponajprije je to biti prepoznat kao zdrava sredina koja njeguje sportske vrijednosti i omogućava razvoj svojih građana. Iz godine u godinu nastojimo povećati ulaganja u sport i stvoriti što bolje uvjete i ozračje za bavljenje sportom i sportskom rekreacijom. No, ponajviše se trudimo razvijati sportski duh upravo usvajanjem europskih vrijednosti - jačanjem društvene uloge sporta, promicanjem zdravlja kroz tjelesnu aktivnost, poticanjem volonterizma i razvojem ljudskih potencijala u sportu - istaknuo je o ovom projektu gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Upravo razvoj europske dimenzije u sportu put je kojim Grad Jastrebarsko želi ići, smatrajući kako sport mora biti otvoren, uključiv i bez predrasuda. Osim toga, važna je uloga sporta u turističkom razvoju grada, što se kroz ovaj projekt želi istaknuti i ojačati.

- Sama kandidatura za Europski grad sporta priznanje je svim sportskim djelatnicima, upravama klubova i trenerima, da je njihov trud i rad cijenjen. Neosporna je činjenica da se baš na lokalnoj razini kvalitetnim radom trenera i profesora TZK stvaraju temelji za vrhunski sport. Ova kandidatura i eventualno priznanje Komisije, osim same titule Europskog grada sporta, također nas obavezuje za još kvalitetnijim radom i aktivnim djelovanjem u promicanju sporta - ističe predsjednik Sportske zajednice Grada Jastrebarskog Domagoj Šlat.

Sam je obilazak krenuo s centra jaskanskog sporta SRC Centrala, gdje se gradonačelniku i predsjedniku Sportske zajednice pridružio i direktor Ureda za programe lokalnog sporta Hrvatskog olimpijskog odbora Hrvoje Balen. Tom prigodom istaknuo je kako je Hrvatski olimpijski odbor potpora Gradu Jastrebarskom i Sportskoj zajednici u ostvarivanju što boljih uvjeta za sport i rekreaciju građana.

- Priču o kandidaturi Jastrebarskog za Europski grad sporta nismo mogli započeti s boljeg mjesta. Marijan Bradvić Mara, jedan od naših najistaknutijih sportaša, itekako je bio nositelj sportskih vrijednosti, a svoju Jasku predstavljao je na europskim i svjetskim sportskim terenima. Na stadionu koji od 2020. godine nosi njegovo ime danas svojim nogometnim stazama kreću mladi nogometaši na koje je Mara, odozgo, zasigurno ponosan! Hvala Hrvatskom olimpijskom odboru i Hrvoju Balenu na podršci koju nam pružaju u svim projektima, a tako i ovo prilikom! - istaknuo je gradonačelnik.

Osim SRC Centrala, u kojem se, osim nogometnog terena obilazi i trening Judo kluba Jastrebarsko te korektivne gimnastike, Komisija obilazi i sportski teren i Muzej motocross kluba Jaska Vilko Sever u Mladini, streljanu, vanjsko vježbalište i sam perivoj kao mjesto rekreacije građana te dvorane OŠ „Ljubo Babić“ i Srednje škole Jastrebarsko.
Predstavnici Komisije posjetit će 23. Jaskanski polumaraton „Memorijal Predrag Bošnjak“, Kickboxing klub Jastreb, ribnjake u Novakima i Neninu utrku, a u ponedjeljak u 10:00 sati u gradskoj će vijećnici predstavnicima medija biti predstavljen dokument „Jastrebarsko – Europski grad sporta 2023“ te prigodna konferencija za medije. (jaska info/hoo)