Nedelišće, 17. ožujka 2021. - Osvajač olimpijskog srebra 2008. godine u Pekingu, Filip Ude, bit će ambasador Europske regije sporta, naslova koji će Međimurska županija nositi u 2022. godini, i to kao prva takva regija u Hrvatskoj. Jednog od najboljih hrvatskih gimnastičara, osvajača medalja na Olimpijskim igrama, Svjetskom i Europskom prvenstvu te Mediteranskim igrama, kao ambasadora Europske regije sporta predstavio je međimurski župan Matija Posavec na prigodnoj konferencija za medije u Sportsko-gimnastičkom centru ATON u Nedelišću.

 - Kao i svaka regija koja je po nečemu prepoznatljiva i ponosna na razini Europe, tako ćemo i mi imati našeg ambasadora, ambasadora Europske regije sporta koji će biti prvi među jednakima, s obzirom da ćemo dati dužno poštovanje svim sportašicama i sportašima. To namjeravamo maksimalno iskoristiti za brendiranje i pozicioniranje Međimurja kao sportske regije, kao regije prirodnih ljepota, bogate kulturne baštine, vrijednih ljudi koji stvaraju novu vrijednost - kazao je Posavec.

Posavec je naglasio da je Ude uzor mlađim generacijama, ali i brojnim sugrađanima koji su prepoznali njegovu žrtvu, trud i odricanje u postizanju sportskih uspjeha:

- Čak je 15 puta proglašavan najboljim sportašem Međimurja i jedini je međimurski vrhunski sportaš u prvoj kategoriji Hrvatskog olimpijskog odbora. Sportaši su najbolji ambasadori svog kraja, zavičaja, regije i države u cjelini.  
Ude je istaknuo da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo biti prvim ambasadorom Međimurja kao europske regije sporta te da će ga nastaviti svesrdno promovirati.
- U svojoj karijeri gdje god sam u svijetu bio, koje god rezultate postizao i koje god ću rezultate još postizati, uvijek sam bio ponosan što sam iz Čakovca, iz Međimurja. Uvijek ću to naglašavati bez obzira da li sam aktivan ili ne u gimnastici. Ako sam u karijeri samo jedno dijete maknuo s ulice, puno sam u životu i karijeri napravio svojim rezultatima - izjavio je osvajač prve hrvatske gimnastičke olimpijske medalje, koji taj sport trenira već više od 27 godina.
Međimurska županija u narednom vremenu namjerava organizirati niz aktivnosti i u masovnom sportu i u poboljšanju sportske infrastrukture, kako bi se stvorili bolji uvjeti svima koji se na bilo koji način bave sportom. (hina/hoo)