Slunj, 17. veljače 2021. - Povodom 103. obljetnice smrti prvog hrvatskog olimpijca i prvog osvajača olimpijske medalje, Milana Neralića, ispred njegove rodne kuće u Slunju okupili su se sportaši i sportski djelatnici te brojni poštovatelji legendarnog mačevatelja, koji se s 2. izdanja Olimpijskih igara modernog doba, u Parizu 1900., vratio s brončanom medaljom.

Neralić je rođen 26. veljače 1875. godine u Slunju, gdje je proveo i djetinjstvo te započeo vojnu karijeru. Bio je vrsni svestrani sportaš - odličan plivač, gimnastičar na više sprava i dizač utega, a obožavao je i planinarenje. Vrhunac sportske karijere predstavlja njegova mačevalačka olimpijska medalja iz 1900. godine, osvojena u disciplini sablja. Radio je i kao učitelj mačevanja, a preminuo je 17. veljače 1918. u Bečkom Novom Mestu.

Spomen-ploču na njegovoj rodnoj kući postavili su članovi slunjskog Oldtimer kluba. Uz predstavnike grada Slunja i gradskih udruga, među kojima su bili i članovi slunjske pukovnije u svečanim odorama, obilježavanje 103. obljetnice Neralićeve smrti uveličalo je i izaslanstvo Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). U njemu su bili dopredsjednica HOO-a Sanda Čorak i pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za programe sporta na lokalnoj razini Siniša Krajač, koji je u ime nacionalne olimpijske udruge i položio vijenac.

Nakon polaganja vijenaca, slunjski  gradonačelnik Jure Katić okupio je u Gradskoj vijećnici sve zainteresirane za podizanje spomenika Milanu Neraliću u rodnom Slunju. Hrvatski olimpijski odbor, koji je prije dvije godine utemeljio i Nagradu Milan Neralić za dostignuća u lokalnom sportu, ponudio je stručnu i svaku drugu pomoć.

Prema svemu sudeći, ideja o podizanju spomenika Milanu Neraliću u Slunju ove bi godine mogla biti i ostvarena do proslave Dana grada Slunja početkom kolovoza.  (hoo/vk/izvor: slunj-crkva.hr)