Rovinj, 14. rujna 2020. - U sklopu sedmog izdanja projekta Snaga djece u pokretu/Youth Movement Power, najznačajnije i najveće međunarodne dječje sportske manifestacije na ovim prostorima, održan je i turnir djece s teškoćama u razvoju. Special Power League je projekt čija je temeljna ideja motiviranje djece s teškoćama u razvoju da se kroz sportske aktivnosti što bolje integriraju u društvo.

Uoči početka turnira, organizirano je i zajedničko sportsko hodanje sudionika manifestacije. Od sportskog terena "Pod Lipom" do središta Rovinja, u sklopu projekta Croatia Like Walk, hodalo je stotinjak mladih, okupljenih u desetak ekipa, koje su se tijekom ovogodišnjeg, reduciranog izdanja projekta Snaga djece u pokretu/Youth Movement Power - dva dana natjecale u rukometu i nogometu. Prekrasna priroda, kao i prepoznatljivi simboli slikovitog Rovinja, bili su idealna scenografija ove poticajne akcije. Akademija zdravog življenja te tvrtka ATI, kao tehnički organizator, utemeljitelji su krovnog projekta Snaga djece u pokretu/Youth Movement Power. Ove godine projekt je prilagođen pandemijskoj situaciji te sukladno svim aktualnim epidemiološkim preporukama, ponajprije se pazilo na zdravlje sudionika. 

U ime Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), nazočnima se prije "kretanja u akciju" obratio pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za programe lokalnog sporta mr. sc. Siniša Krajač. Tom je prigodom istaknuo je važnost promocije sportskog hodanja u duhu olimpizma kao i značaj promocije zdravstvenog i kulturnog turizma u lokalnim zajednicama. Jednako tako, pozdravio je ovo specifično, sedmo izdanje projekta Snaga djece u pokretu/ Youth Movement Power, zahvalivši organizatorima na ustrajnosti i u ovim izvanrednim uvjetima. Osobitu je pozornost skrenuo na inicijativu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), kojom se putem sličnih sportskih aktivnosti nastoji upozoriti na važnost borbe protiv nezaraznih bolesti. Rovinjski je događaj svojevrsna najava dugoročnog krovnog projekta kojim će HOO u suradnji s lokalnim partnerima - pod nazivom Croatia Like Walk - na razini cijele Hrvatske, objediniti sve lokalne inicijative koje promoviraju ovaj bazični rekreacijski sport.

Hodanje je, naime, najjednostavnija i čovjeku najprirodnija tjelesna aktivnost. Poboljšava kondiciju, izgradnju mišića i opće zdravstveno stanje, a osim brojnih blagodati za tijelo, hodanje u prirodi je i meditativna aktivnost koja rasterećuje um i poboljšava raspoloženje. Premda je svako pješačenje dobrodošlo, šetnja s noge na nogu ne nosi toliko dobrobiti kao brzi hod, lagano planinarenje ili nordijsko hodanje sa štapovima. Brzo hodanje, atletska sportska disciplina, prerasla je u oblik masovne sportske rekreacije najprije u Americi odakle se potom vrlo brzo raširila i diljem europskog kontinenta. Pozitivni efekti brzog hodanja vrlo su brzo vidljivi, a rizik od preopterećivanja organizma gotovo da i ne postoji. Složeni turističko-edukativni projekt Croatia Like Walk, utemeljen je u najboljem duhu olimpizma, a dugoročni cilj mu je valorizacija i pozicioniranje održivog sportskog turizma kao važnog segmenta cjelovite ponude naših destinacija. (ss/ati/hoo)