Orahovica, 26. lipnja 2020. - Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo (FDMZ) osječkog Sveučilišta J. J. Strossmayera organizirao je u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom drugo izdanje Poslijediplomskog tečaja stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije ‘‘Sport i srce‘‘.

 

Dvodnevni domaćin ovog vrijednog multidisciplinarnog skupa, uobličenog u simpozij, ponovno je bila Orahovica, a predavanja su održali vrhunski hrvatski liječnici i stručnjaci iz Osijeka, Slavonskog Broda, Zagreba, Splita, Rijeke, Opatije, Krapinskih toplica...
Uvodna riječ pripala je voditeljima - dekanu osječkog FDZM-a Aleksandru Včevu i izv. prof. istog fakulteta Goranu Krstačiću. U ime Hrvatskog olimpijskog odbora sudionike simpozija pozdravio je Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za programe sporta na lokalnoj razini.
Predavanjem na temu “Prehrana i dodaci prehrani - bitan čimbenik zdravlja srca” izniman doprinos uspješnosti simpozija dala je i voditeljica Zdravstvene skrbi sportaša HOO-a Mimi Vurdelja.

Na simpoziju se, između ostalog, moglo čuti i to da su kardiovaskularne bolesti najveći javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama, pa tako i u Republici Hrvatskoj. Jednako tako, iznova je apostrofirano da sport i rekreacija mogu biti itekako dobra zaštita u primarnoj prevenciji tih oboljenja. U Hrvatskoj je od kardiovaskularnih bolesti u 2019. godini preminulo 43,6 posto od ukupno umrlih, odnosno 23 000 ljudi. (hoo/vk)