Zagreb, 9. ožujka 2020. - Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Josip Čop i njegov pomoćnik za programe sporta na lokalnoj razini Siniša Krajač priredili su u prostorijama nacionalne olimpijske udruge prijam za dvočlano damsko izaslanstvo iz Koprivnice. Predvodila ga je dogradonačelnica Koprivnice Ksenija Ostriž, a s njom u društvu bila je bivša trofejna rukometašica RK Podravka Božica Gregurić, iz igračkih dana poznata i pod prezimenom Palčić.

Gošće iz Koprivnice izvijestile su o zanimljivoj akciji koja se ovoga ljeta priprema u njihovu gradu.

- Grad Koprivnica pokrenuo je organizacijske aktivnosti za obilježavanje stote obljetnice rođenja jednog od najznačajnijih hrvatskih sportaša, znanstvenika i humanista, dr. Žarka Dolinara, rođenog u Koprivnici 3. srpnja 1920. godine. Tom prigodom na temu Dolinarova života, rada i djelovanja priredit ćemo 3. i 4. srpnja stručni skup u novootvorenoj Galeriji naivne umjetnosti „Mijo Kovačić“ u Koprivnici, potom otvoriti izložbu njegovih mnogobrojnih priznanja, odličja i djela te organizirati eshibicijski stolnoteniski event u samom centru grada - kazala je dogradonačelnica Ksenija Ostriž te nastavila:

- Budući da je dr. Dolinar bio i olimpijac, iznimno bi nas veselilo kada bismo ostvarili suradnju s HOO-om na ovom eventu, pa čak i pokroviteljstvo samog događaja. Znanstveni kolokvij organizira akademik Dragutin Feletar, izložbu ostavštine (od predmeta do umjetničkih djela) Muzej grada Koprivnice i ravnatelj dr. Robert Čimin, a sportski dio događaja pod ingerencijom je Zajednice sportova grada Koprivnice. Ideja o pokroviteljstvu HOO-a nad ovim događajem nema financijsku dimenziju, već bi nas jako veselila nazočnost predstavnika HOO-a na ovom skupu i branding HOO-a na glavnom gradskom trgu oko arene sa stolnoteniskim stolom...

Glavni tajnik HOO-a Čop predložio je koprivničkom izaslanstvu da se formalno obrati Hrvatskom stolnoteniskom savezu (HSTS) za pismo potpore, na temelju kojeg će HOO dati pokroviteljstvo događaju već na sljedećoj sjednici Vijeća HOO-a te samim time staviti organizatorima na korištenje svoj logo, sukladno pravilima o korištenju olimpijskog znakovlja. Što se tiče HOO-ovih predstavnika na spomenutoj svečanosti, Čop je najavio dolazak izaslanstva, ali sukladno mogućnostima i obvezama na početku mjeseca u kojem se održavaju Olimpijske igre u Tokiju. No, gotovo je sigurno da će u ime HOO-a događaju nazočiti Siniša Krajač, najveći podupiratelj i promotor lokalnog sporta u Hrvatskoj.
Za stolnotenisku eshibiciju na glavnom gradskom trgu gošće iz Koprivnice poželjele su velikane poput Zorana Primorca, a preporučeno im je da se s tim prijedlozima također obrate HSTS-u, ali i Hrvatskom paraolimpijskom odboru (HPO).

Iz svega navedenoga, nedvojbeno je da će vrijedni Koprivničanci dostojno obilježiti 100. obljetnicu rođenja legendarnog sugrađanina. (hoo/vk)