Rijeka, 30. listopada 2019. - Prezentacijom učenicima riječke Osnovne škole Podmurvice, iznova je pokrenut projekt „RiMove“ (zapravo Sportska škola grada Rijeke ili Univerzalna olimpijska škola sportova), uveden u osnovne škole toga grada u svibnju 2017. godine s ciljem poticanja na tjelesnu aktivnost učenika od 1. do 4. razreda. Ideja projekta razvila se s namjerom da djeci sport bude dostupan i besplatan. Projekt se za sada provodi u školskim dvoranama devet osnovnih škola Grada Rijeke, s nakanom daljnjeg širenja. Traje za vrijeme produljenog boravka ili cjelodnevne nastave, a provode ga educirani treneri iz sportskih grana. Kroz prezentacije se učenici na zanimljiv način mogu informirati o mnogim olimpijskim sportovima.

Atletika, judo, gimnastika, stolni tenis, kendo, odbojka, košarka, nogomet i rukomet - sportovi su od ove školske godine dostupni riječkim osnovnoškolcima. Posebna pozornost usmjerena je sredinama s povećanim udjelom socijalno ugroženih skupina, a na taj način sva se djeca mogu baviti sportom.
U društvu zamjenika gradonačelnika Rijeke Nikole Ivaniša, predsjednice Riječkog sportskog saveza Dorotee Pešić Bukovac i ravnateljice OŠ Podmurvice Dubravke Dužević, prezentaciji projekta „RiMove“ za novu školsku godinu nazočio je i pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za programe razine lokalnog sporta Siniša Krajač.
Osim prezentacije sportova, Školice zdrave prehrane i Eco Cornera, nastavljen je i program Sportske lektire, koji je započeo prošle godine. U tim prezentacijama sudjeluju i učiteljice, koje uz poznate sportaše predstavljaju dva kompleta knjiga Sportske lektire - „Olimpijske priče“ i „Mali sportaši", a nakon toga će kompleti knjiga biti i donirani svim školama.
Pokretanje kazališnih predstava sa sportskom tematikom još je jedna od ideja kako djeci približiti sport na zabavan i inovativan način. Za početak je krenula provedba predstave “Nježan put”, koja će na zabavan i zanimljiv način ispričati istinitu priču o malenom judašu Jigoru Kanu i njegovu odrastanju kroz sport.
Novom organizacijom projekta „RiMove“, iza kojeg stoje Grad Rijeka i Riječki sportski savez, on će biti prezentiran u gotovo svim osnovnim školama grada Rijeke, a zbog velikog interesa započet će i prezentacije u susjednim općinama i gradovima. (hoo/vk)