Zagreb, 13. listopada 2015. (Hina) - Na prigodnoj svečanosti u Hrvatskom novinarskom domu u utorak je javnosti predstavljena knjiga "Hrvatske sportašice na Olimpijskim igrama" autora Jurice Gizdića.

"Ovo je 65. knjiga sa sportskom tematikom koju je napisao Jurica Gizdić, a ona je značajna jer je sublimirala živote i karijere hrvatskih sportašica kojima je ovo i svojevrsno društveno priznanje ", rekao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, napomenuvši da žene moraju biti zastupljene i u upravljačkim tijelima saveza i klubovima adekvatno rezultatima koje postižu na sportskim borilištima. Mateša je naglasio da će s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta pronaći mogućnosti da ova knjiga dođe u svaku školsku biblioteku u Republici Hrvatskoj, te je izrazio nadu da će ova i ostale knjige Jurice Gizdića s olimpijskom tematikom uskoro biti dostupne i u elektronskom obliku. U ime Kluba hrvatskih olimpijaca o knjizi je govorila Danira Bilić, koja je istaknula da olimpijska povelja sportaše stavlja u srce olimpijskog pokreta. "Ova je knjiga priznanje svakoj sportašici, a njihove biografije trebaju biti putokaz mladim sportašima kako se vrednuju osnovne ljudske vrijednosti kao što su prijateljstvo, plemenitost, fair-play", kazala je proslavljena hrvatska košarkašica čija je biografija također u knjizi.

Moderator predstavljanja Jura Ozmec napomenuo je da je ovo treća knjiga s olimpijskom tematikom koju je u posljednje tri godine napisao Gizdić. "Počelo je sa 'Hrvatska i olimpijska odličja' koja je tiskana 2013. i u koju je upisana 291 biografija sportaša koji su osvajali olimpijska odličja. Prošle godine objavljejna je knjiga 'Kovači hrvatskih olimpijskih odličja' u kojoj su objelodanjene biografije 137 trenera, a u ovoj su objelodanjene 161 biografija hrvatskih sportašica koje su nastupile na OI od 1936. u Berlinu", kazao je Ozmec, te je posebno zahvalio Hrvatskom olimpijskom odboru koji je od početka dao podtršku tiskanju knjiga s olimpijskom tematikom.

Glavni urednik Ante Drpić napomenuo je da su po jasnim kriterijima u knjigu ušle 22 atletičarke, pet gimnastičarki, 18 plivačica, 20 košarkašica, 24 rukometašice, sedam stolnotenisačica, osam streljačica, devet tenisačica, sedam taekwandoašica, 12 odbojkašica, četiri jedriličarke, četiri predstavnice u umjetničkom klizanju, jedna brza klizačica, sedam predstavnica u alpskom skijanju, dvije u snowboardu te po tri u biatlonu i skijaškom trčanju. Autor knjige Jurica Gizdić zahvalio se svim sportašicama koje su mu pomogle u pisanju knjige naglasivši da je razgovarao s većinom sportašica čije su biografije objavljene u knjizi. "Naše olimpijke su šlag na torti hrvatskog olimpijskog pokreta, ali pred nama je još puno posla, a osjećam svojom dužnošću da u idućem periodu napravimo popis svih hrvatskih sportaša koji su osvajali svjetska i europska odličja. Oni pripadaju našoj sportskoj povijesti, ali i sveukupnoj baštini hrvatskog naroda", naglasio je Gizdić. (Hina) xad yad

 

"Hrvatske sportašice na olimpijskim igrama" Jurica Gizdić - online, pdf