Komisija za skrb o ženama u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora pod vodstvom predsjednice. ujedno i članice Vijeća HOO-a, Morane Paliković Gruden, odlučila je, na 4. redovnoj sjednici održanoj 14. l...

Zagreb, 14. lipnja - Komisija za skrb o ženama u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora pod vodstvom predsjednice. ujedno i članice Vijeća HOO-a, Morane Paliković Gruden, odlučila je, na 4. redovnoj sjednici održanoj 14. lipnja u Zagrebu, podvući važnost pitanja sadašnjeg i budućeg položaja žena u hrvatskom sportu.

Sa sociološkog, odgojnog, obrazovnog, ekonomskog i društvenog stajališta hrvatskom bi društvu trebalo biti važno kakav je stav i interes samih sportašica o ravnopravnosti i obrazovanju, stoji u zaključcima ove Komisije koja će Vijeću Hrvatskog olimpijskog odbora ponuditi nacionalni projekt specijalističkog obrazovanja u sportu kao što su poduzetnice u sportu, koordinatorice za sport u gradskim ili županijskim uredima, sportske informatičarke, voditeljice sportske administracije kao i sportskih građevina, uz već uhodani program školovanja i usavršavanja stručnih kadrova u sportu pri Hrvatskoj olimpijskoj akademiji (učitelji, treneri i instruktori). Važan dio ovog projekta je postojeći interes sportašica koje bi htjele, uz ovakav sustav obrazovanja, nastaviti raditi u sportu i nakon natjecateljskog staža.

No, kako bi dobile potpun uvid u trenutno stanje i interes, članice Komisije, ugledne hrvatske sportašice i sportske dužnosnice, te jednog muškog člana Komisije, sportskog dužnosnika , u narednom razdoblju provest će, uz pomoć nacionalnih sportskih saveza i županijskih zajednica, anketu u svim sportskim sredinama Hrvatske. Komisija je također prihvatila izvješće s Europske konferencije žene u sportu održane u Beč, od 24. do 26. ožujka 2006. u čijem radu su sudjelovale Morana Paliković Gruden, Romana Caput Jogunica i Mimi Vurdelja te Izviješće sa Svjetske konferencije žene u športu iz Kumamota u Japanu, od 10. do 14. svibnja 2006. na kojoj su bile hrvatske predstavnice Ana Sršen i Gordana Borko. Zaključci ovih međunarodnih konferencija bit će također osnova za proces uspostavljanja jednakosti žena i muškaraca, kao sastavnog dijela pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, u svim aspektima javnog života pa tako i sporta.