Zdravstvena skrb o ženama u sportu, osnivanje mreže koordinatorica u sportu na lokalnoj razini, obrazovanje sportašica, održavanje nacionalne konferencije o ženama u sportu te medijska prezentacija ...

Zdravstvena skrb o ženama u sportu, osnivanje mreže koordinatorica u sportu na lokalnoj razini, obrazovanje sportašica, održavanje nacionalne konferencije o ženama u sportu te medijska prezentacija i prisutnost, glavne su smjernice djelovanja Komisije za skrb o ženama u sportu koja je na konferenciji za novinare, održanoj 5. travnja 2006., iznijela predsjednica Komisije i članica Vijeća HOO-a Morana Paliković Gruden. Komisija za skrb o ženama u sportu djeluje kao stalno radno tijelo Vijeća HOO-a, sa zadaćom promoviranja jednakosti među spolovima u sportu te povećanju broja žena koje se bave sportom, ali i rade u sportu. Naime, prema preporuci Međunarodnog olimpijskog odbora svi nacionalni olimpijski odbori na rukovodećim mjestima u sportu moraju imati 20 posto žena. Prema analizi koju je iznijela Morana Paliković Gruden, u Hrvatskom olimpijskom odboru zastupljenost žena na rukovodećim položajima iznosi 14 posto, što je ispod preporučene kvote MOO-a. Bivša pomoćnica ministra za znanost, obrazovanje i sport i danas vanjska suradnica Komisije Romana Caput Jogunica iznijela je problem i moguće rješenje glede školovanja i obrazovanja sportašica u Hrvatskoj, kako bi po završetku sportske karijere ostale u sportu.

Vrhunske sportašice uz profesionalno bavljenje nekim sportom, nemaju vremena za školovanje i dodatno obrazovanje, a kroz program edukacije sportašica kao koordinatorica za sport na gradskim i županijskim razinama, one bi ostajale u sportu pa i na rukovodećim položajima, čime bi se ujedno povećavala baza žena u sportu na lokalnoj razini koja je trenutačno iznimno mala. Romana Caput Jogunica najavila je izradu takvog programa nakon čega će se zatražiti i verifikacija od resornog Ministarstva pa bi se takvo zvanje upisivalo i u radnu knjižicu. O sličnim temama raspravljalo se i na 7. Europskoj konferenciji žena u sportu, održanoj 24-26. ožujka ove godine u Beču, u čijem radu su sudjelovale i predsjednica Komisije te članica Mimi Vurdelja te vanjska suradnica Komisije Romana Caput Jogunica.

Glavna tema konferencije bila je 'dobro upravljanje u sportu' te je zaključeno kako su osnovni čimbenici dobrog upravljanja u sportu eliminacija korupcije, jasni etički okviri i fair-play, demokratičnost u izborima, poštivanje zakonske regulative, strateško planiranje, odgovornost te osiguranje materijalnih sredstava. U sklopu konferencije predstavljena je knjiga Zdravstveni okviri žena u sportu koja se opširno osvrće na probleme žena u sportu kao što su bulimija, osteoporoza, ozljede te posebno poglavlje o prehrani sportašica.