Zagreb, 13. prosinca 2021. - U hotelu The Westin u Zagrebu održano je svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji na projektu „Glas žena u sportu“. Cilj sporazuma je zajedničkim snagama zainteresiranih partnera, podržanih i od Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva za kulturu i medije, poboljšati zastupljenost ženskog sporta u medijima.

Sporazum su potpisali: ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Siniša Krajač, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac.
- Želimo načiniti što veći iskorak na ovom području, a to ćemo postići raspodjelom poslova i sinergijskim efektom - kazala je dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Morana Paliković Gruden, istaknuvši važnost društvenih mreža za promociju ženskog sporta u današnjem vremenu.
U ime Agencije za elektroničke medije govorila je njezina istaknuta članica Anita Malenica. Podsjetila je na podatak o samo 4 posto sportskih vijesti na domaćim televizijama, posvećen ženskom sportu, što je dovelo do pokretanja suradnje s HOO-om za osvještavanje javnosti o tom problemu. Dodala je da su 50 posto naših medalja donijele upravo sportašice.
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić govorila je o stereotipima i predrasudama, prema kojima žene nemaju izgleda biti uspješne u sportu poput muškaraca, te da bi se trebale baviti nečim drugim.
- Čak oko 75 posto anketiranih sportašica i sportaša potvrdilo je da se susrelo s takvim stereotipima, koje moramo odlučno mijenjati - poručila je Višnja Ljubičić.
Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin podsjetila je na suradnju s HOO-ovom Komisijom za ravnopravnost spolova u sportu od 2004. godine te istaknula kako vidi vrijednost ovoga projekta jer bi mogao ubrzati promjene u tom području. Pozvala se i na primjere dobre prakse u međunarodnoj zajednici.
Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić apostrofirao je kao temeljnu zadaću uključivanje što većeg broja mladih u sport, a posebno ženske mladeži.
- Trebamo jačati klubove i tako pomoći da se sadašnji udio od oko 30 posto žena u natjecateljskom segmentu sportaša s invaliditetom bitno poveća. Možemo bolje i više, to dokazuju i Paraolimpijske igre u Tokiju, s kojih je pet naših sportašica donijelo tri medalje…

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša podsjetio je na veliki udio naših sjajnih sportašica u osvajanju olimpijskih odličja, pohvalio je partnere u ovom projektu i zahvalio svojoj dopredsjednici Morani Paliković Gruden koja je, kao dobitnica MOO-ova Trofeja žene i sport prije dvije godine, novac od nagrade usmjerila u ove vrijedne aktivnosti.
Novinar Marin Šarec predstavio je multimedijski projekt „Glas žena u sportu“, koji se nadovezuje na projekt „Za veću vidljivost ženskog sporta u elektroničkim medijima“ iz 2018. Cilj projekta je da se poveća zastupljenost sportašica u medijima, ali i promijeni njihov medijski tretman, smanji neprimjerena medijska komunikacija, seksizmi i rodni stereotipi. U svrhu što bolje vlastite prezentacije, a posebno na društvenim mrežama, poslužit će im koncept edukativnih radionica.
Po završetku projekta „Glas žena u sportu“, Morana Paliković Gruden najavila je organizaciju međunarodne konferencije s izvješćem o njegovoj uspješnosti. (hoo)