Zagreb, 30. svibnja 2021. - U utorak, 1. lipnja, bit će predstavljen projekt „Glas žena u sportu“ kojeg zajednički organiziraju Hrvatski olimpijski odbor, Agencija za elektroničke medije, Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatski paraolimpijski odbor, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva turizma i sporta. Predstavljanje će biti održano u hotelu Westin u Zagrebu (dvorana Panorama / 17. kat) u 12 sati.

O projektu će govoriti potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden, član Vijeća za elektroničke medije Vanja Gavran, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.
Ovom prigodom bit će predstavljeni spotovi o hrvatskim sportašicama koje će nastupiti na predstojećim Olimpijskim igrama i Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Za sada je producirano 10 jednominutnih televizijskih i radijskih spotova u kojima se predstavljaju same olimpijke, a u pripremi je još njih šest. Od 15. lipnja pa do kraja Olimpijskih odnosno Paraolimpijskih igara spotovi će biti emitirani na velikom broju televizija i radijskih postaja u našoj zemlji.
O svom plasmanu na Olimpijske i Paraolimpijske igre govorit će maratonka Matea Parlov Koštro i stolnotenisačica Anđela Mužinić, a voditelj programa je sportski komentator Slavko Cvitković.
Projekt „Glas žena u sportu“ nadovezuje se na projekt „Za veću vidljivost ženskog sporta u elektroničkim medijima“ kojeg su 2018. realizirali Agencija za elektroničke medije, Hrvatski olimpijski odbor i Ured za ravnopravnost spolova.

Podsjetimo kako je Agencija 2019. godine usvojila i Preporuke za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima, a nakon istraživanja koje je pokazalo da se u sportskim vijestima nacionalnih televizija ženskom sportu posvetilo manje od pet posto programa. (hoo/gb)