Zagreb, 11. ožujka 2021. - Pod predsjedavanjem nove/stare čelnice Morane Paliković Gruden, u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održana je konstituirajuća sjednica Komisije za ravnopravnost spolova HOO-a za mandatno razdoblje od 2021. do 2024. godine. Iz prošlog sastava nazočile su: Sanda Čorak, Danira Bilić, Mirna Rajle Brođanac, Linda Antić Mrdalj i Tea Rožman Svedrović te dva nova člana - Alojzije Janković i Davor Cipek.

Nakon što je jednoglasno prihvaćen sastav nove Komisije, jednako tako prihvaćen je i Poslovnik, kao i Izvješće o radu za mandatno razdoblje 2016. - 2020. Na najvažnije aktivnosti iz tog razdoblja podsjetile su predsjednica Paliković Gruden i tajnica Komisije Gordana Borko, a bilo je uistinu obilje vrijednih događaja na račun kojih je HOO, skupa s još nekoliko područja, dobio i etiketu "primjera dobre prakse".   

 

Uoči prihvaćanja Programa rada Komisije u idućem mandatnom razdoblju mogli su se čuti brojni konstruktivni prijedlozi za poboljšanje statusa žena u sustavu hrvatskog sporta, a jedan od njih se odnosi na uvođenje poticaja za pojedine ženske sportove. Na inicijativu Komisije (i njezine čelnice u članstvu Vijeća HOO-a), u nacionalnoj olimpijskoj udruzi već je zaživio Razvojni program za ekipne ženske sportove mlađih dobnih kategorija. Kako bi žene ostale vezane za sport i nakon sportske karijere, predloženo je iniciranje osnivanja ženskih veteranskih klubova u puno većoj mjeri nego što to imamo danas. U planu je i izdavanje brošure o nasilju i zlostavljanju u sportu.

 

Jedna od zadaća Komisije u novom mandatu svakako će biti provedba projekta Glas žena u sportu, čiju je realizaciju bitno zakočila koronavirusna pandemija. Podijeljene su i konkretne zadaće za njegovu realizaciju, ali provedba će ponovno umnogome ovisiti o stanju pandemije i epidemioloških mjera.

O HOO-ovu EU-projektu Alat za ravnopravnost spolova za generaciju Z (projekt GETZ) nazočne je informirala HOO-ova koordinatorica za fondove i programe EU-a Alma Papić. (hoo/vk)