Rim, 26. siječnja 2021. - Uoči 50. glavne skupštine Europskih olimpijskih odbora (EOO), zakazane za 16. travnja u Ateni, članovi Izvršnog odbora EOO-a prihvatili su novi izborni postupak. U tom tijelu ubuduće će biti spolno uravnoteženiji odnos članstva, drugim riječima - ravnopravnija ženska zastupljenost.

Ta odluka potpuno je u skladu s Olimpijskom agendom 2020 Međunarodnog olimpijskog odbora, a EOO je time iznova potvrdio privrženost načelu ravnopravnosti spolova u sportu. Svaki spol imat će najmanje pet od izabranih 16 članova Izvršnog odbora.

Provedba novog izbornog postupka u skladu je s izmjenom Statuta EOO-a, koju je odobrila Glavna skupština u studenome 2020. godine, a prema kojoj se zahtijeva minimalna zastupljenost spolova od 30 posto u Izvršnom odboru, počevši od sljedeće izborne skupštine. Pedeset europskih nacionalnih olimpijskih odbora dalo je veliku potporu pokretanju inicijative za jačanje rodne ravnopravnosti unutar vodstva EOO-a tijekom prošlogodišnje Glavne skupštine. Izmjenu je odobrilo 43 od 50 članova skupštine s ​​pravom glasa.

Inicijativu je predvodio Irski olimpijski savez (OFI), pod vodstvom predsjednice Sare Keane, koja i predsjeda EOO-ovom Komisijom za ravnopravnost spolova.

U aktualnom sazivu Izvršnog odbora EOO-a je i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, koji je također podržao uvođenje izbornog postupka za ravnopravniji status žena u vodećem tijelu kontinentalne olimpijske udruge. (eoo/hoo)