Zagreb, 2. prosinca 2020. - Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je tijekom 2019 i 2020. godine proveo opsežno istraživanje o rodnoj ravnopravnosti u sportu. U objavljenom izvješću o rezultatima istraživanja (Gender Equality Survey Results) i izvješću o primjerima dobre prakse iz nacionalnih olimpijskih odbora (Good Practice Examples from NOC), Hrvatski olimpijski odbor (HOO), koji u ovom području djeluje kroz rad Komisije za ravnopravnost spolova u sportu, istaknut je kao jedan od primjera dobre prakse.

U području sveobuhvatne analize medija HOO je istaknut kao jedini primjer dobre prakse te se navodi da je, u suradnji s Agencijom za elektroničke medije i Uredom za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, proveo istraživanje o zastupljenosti žena u sportu u medijima nakon čega je pokrenuta kampanja „Za bolju vidljivost ženskog sporta“ koja je rezultirala videospotovima emitiranim na hrvatskim TV programima: 
-AEM za veću vidljivost 1 
-AEM za veću vidljivost 2

Pokrenuta je i web stranica Žene i mediji kao mjesto za informiranje javnosti o različitim aspektima žena u društvu, a u kojoj je HOO jedan od partnera.

HOO također promiče pravednu i uravnoteženu pokrivenost sportašica i sportaša kroz servis vijesti Sportska Hrvatska i kroz vlastitu Sportsku televiziju, na kojoj ženski sport čini 47 posto programa.

Predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova u sportu HOO-a Morana Paliković Gruden ističe zadovoljstvo ovim priznanjem MOO-a za dugogodišnji predani rad Komisije i HOO-a te najavljuje nastavak suradnje s Agencijom za elektroničke medije i Uredom za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske u realizaciji projekta “Glas žena u sportu“. U sklopu tog projekta još će se produbiti djelovanje HOO u području ravnopravnosti spolova u sportu i medijima, a u kojem je HOO istaknut kao vodeći u olimpijskom pokretu.

Paliković Gruden posebno je naglasila preporuku predsjednika MOO-a Thomasa Bacha o ciljanom minimalnom postotku od 30 posto zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama u sportu svih članica olimpijskog pokreta do 2020. godine i najavila intenzivno djelovanje u smjeru postizanja ovog cilja. (hoo/gb)