Zagreb, 9. lipnja 2020. - Pod predsjedanjem čelnice Morane Paliković Gruden, u Zagrebu je održana 8. sjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu, a tematski su je obilježile informacije i stajališta o ženama u sportu i ženskom sportu nakon pretrpljenih posljedica pandemije COVID-19. Započetak je istaknuta potreba sudjelovanja u aktivnostima međunarodnih ženskih organizacija koje se bave stanjem ženskog sporta u aktualnoj kriznoj situaciji i pozivaju sve zainteresirane na zajedničku "akciju".

Osim ponovljenog zaključka da prilikom televizijskih prijenosa sportskih događaja prednost imaju muški sportovi, apostrofiran je strah od novog zakidanja ženskog sporta prilikom smanjivanja proračunskih sredstava za sport zbog zastoja sportskih natjecanja u prvom dijelu godine. Usuglašeno je da se Komisija obrati Vijeću HOO-a s konkretnim prijedlozima: poslati Vijeću na odobrenje dokument s preporukama nacionalnim sportskim savezima  za pravedno smanjenje sredstava kod muškaraca i žena (zbog COVID-19), potom i preporuku za pružanje sigurnih uvjeta bavljenja sportom, s upozorenjem na nultu stopu tolerancije na nasilje u sportu (s obzirom da je tijekom koronavirusne krize povećano nasilje u obitelji) te upoznati Vijeće s preporukom da ravnopravnost spolova u sportu bude jedan od strateških ciljeva svakog nacionalnog sportskog saveza.
Kao dodatni prijedlog za razmatranje Vijeća HOO-a, predsjednica Komisije Morana Paliković Gruden potaknula je pitanje otkupa prava na prijenos višesportskih natjecanja na javnim televizijama tj. da se prilikom otkupa prava muškog natjecanja, odmah otkupi i pravo prijenosa ženskog (višesportskog) natjecanja, kako je to regulirala Francuska.

U osvrtu na prosinački seminar Glas žena u sportu, održan u Zagrebu, pohvaljen je sjajan odaziv - oko 60 koordinatorica iz cijele Hrvatske i tri iz inozemstva - kao i izvrsno medijski popraćen događaj. Konstatirano je da bi u budućnosti bilo vrlo korisno staviti veći naglasak na nove medije, posebno - društvene mreže, za što bi trebalo i osposobiti sportašice i djelatnice i djelatnike nacionalnih sportskih saveza. Podržana je i inicijativa za pokretanje tjedne emisije o ženama u sportu na Sportskoj televiziji, a koja bi se realizirala upravo u suradnji s HOO-ovom Komisijom za ravnopravnost spolova u sportu. (hoo/ml)