Zagreb, 4. srpnja 2019. - U organizaciji Agencije za elektroničke medije, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u muzeju Mimara u Zagrebu, održan je okrugli stol „Žene u hrvatskom društvu“. Tom prigodom službeno je predstavljen i internetski portal www.zeneimediji.hr te je s ciljem sadržajnog i tehničkog unaprjeđivanje portala potpisan i sporazum o suradnji između Agencije za elektroničke medije i partnerskih institucija i organizacija, među kojima je i Hrvatski olimpijski odbor (potpisnik je glavni tajnik Josip Čop).

Portal je zamišljen kao središnje mjesto za informiranje javnosti o raznim aspektima položaja žena u društvu te baza informacija vezanih za europsko i hrvatsko zakonodavstvo, ali i platforma za predstavljanje pozitivnih primjera uspješnih žena u svakom segmentu hrvatskog društva. Svoj prostor na portalu „Žene i mediji“ dobit će i hrvatske olimpijke te sve žene u sportu - sportašice, sportske djelatnice i dužnosnice, a time i mogućnost za veću medijsku vidljivost.

 

Sudionice Okruglog stola bile su ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Vlatka Zoldoš, dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden, članica Izvršnog odbora Hrvatskog društva dramskih umjetnika Ana-Marija Vrdoljak te Petra Kontić, voditeljica programa Rodna ravnopravnost u udruzi B.a.B.e. Svaka sudionica je iz vlastitog iskustva i iz područja svog djelovanja prezentirala status žene u hrvatskom, ali i nekim drugim društvima.
Sudionicima skupa videoporukom se obratila Predsjednica Republike Hrvatske, a pozdravnim govorima i predsjednik Vijeća za elektroničke medije i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske Helena Štimac Radin, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter. (hoo/to)