Ispis

Zagreb, 17. travnja 2019. - U prostorijama HOO-a održana je 6. sjednica aktualnog saziva Komisije za ravnopravnost spolova u sportu HOO-a. Predsjednici Komisije i dopredsjednici HOO-a, Morani Paliković Gruden, članovi Komisije su čestitali na nagradi Međunarodnog olimpijskog odbora „Trofej - žene i sport“, koja joj je potkraj ožujka uručena u New Yorku. U svečarskom dijelu istaknuto je kako je i član Komisije Ratko Cvetnić u vremenu između dva zasjedanja postao dobitnik nagrade HAZU-a za najviše književno dostignuće u državi, a voditeljica Odjela za komunikacije i multimedije HOO-a Radica Jurkin dobitnica je Posebnog priznanja Zbora sportskih novinara za promicanje sporta.

Predsjednica komisije naglasila je da nagrada sa sobom nosi i 30.000 američkih dolara za novi projekt. Iznijela je tri prijedloga te pozvala članove Komisije da u narednom razdoblju dostave i vlastite prijedloge kako bi Komisija u raspravi iznjedrila najbolji kojim će aplicirati za ta sredstva.

Tajnica Komisije Gordana Borko izvijestila je o zaključcima IX. seminara za koordinatorice ravnopravnosti spolova u sportu održanog sredinom prosinca 2018, apostrofirajući nužnost razvijanja i primjene Nacionalne strategije za uspostavljanje ravnopravnosti spolova u sportu. Borko je istaknula i da velik dio odgovornosti u širenju svijesti o radu Komisije i o ravnopravnosti spolova u sportu leži i na nacionalnim sportskim savezima koji bi informacije o toj temi trebali proširiti svojim članovima.

Dopredsjednica HOO-a i članica Komisije Sanda Čorak predložila je da se pitanje nacionalne strategije za ravnopravnost spolova u sportu stavi na dnevni red odbora ljetnih i zimskih olimpijskih igara, a ukratko je izložila i strateški materijal Nacionalni program sporta o čijem je sadržaju i značaju govorila i u 70. broju Olimpa, istaknuvši da se jedna od mjera odnosi upravo na ravnopravnost spolova u sportu čija će realizacija ovisiti o usklađenosti institucija u njenom provođenju.

Članovi komisije upoznati su s brošurom Agencije za elektroničke medija Preporuke za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima - Žene i mediji. Preporuke su ocijenjene kao vidljiv pomak u sagledavanju stanja u području ravnopravnosti spolova u sportu te su kao materijal vrijedan pozornosti svakog sportaša i sportskog djelatnika i dužnosnika u elektroničkoj inačici distribuirane svim nacionalnim sportskim savezima, a ujedno su dostupne i na web stranicama HOO-a. Članovi su upoznati i s pokretanjem web stranice Žene i mediji. Stranica će biti u funkciji oko 1. lipnja o. g. a istaknuto je da je dr.sc. Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a predložio predstavljanje projekta „OI Tokio 2020 50:50“ i prezentaciju olimpijskih kandidatkinja. (hoo/to)