Zagreb, 11. prosinca 2018. - Šezdesetak sudionika (većinom sudionica), nazočilo je IX. seminaru za koordinatorice za ravnopravnost spolova u sportu pod nazivom „Rodni stereotipi u sportu“, održanom u zagrebačkom hotelu Panorama. Priredili su ga Komisija za ravnopravnost spolova u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Središnji državni ured za šport (SDUŠ) i Ured za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske. 

U ime Hrvatskog olimpijskog odbora skup je pozdravio glavni tajnik HOO-a Josip Čop, a potom i predstavnice ostalih suorganizatora - voditeljica Službe za međunarodnu suradnju i EU fondove SDUŠ-a Marija Crnković te ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin.

U iznimno sadržajnom programu seminara bilo je desetak prezentacija i izlaganja, a otvorila ga je čelnica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu i dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden na temu o rodnim stereotipima i mitovima u sportu. O ženama kao prioritetu nacionalne politike za ravnopravnost spolova govorila je Helena Štimac Radin, a o praktično aspektu ravnopravnosti spolova i sporta Višnja Ljubičić, hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Odgovor na pitanje: možemo li bolje, ponudila je kroz svoje izlaganje dopredsjednica HOO-a Sanda Čorak, dok je ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Bilić govorila o ravnopravnosti spolova iz konteksta ustanove kojoj je na čelu. Sa stavovima hrvatskih trenera i trenerica o tematskoj problematici seminara nazočne je upoznala članica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Gordana Borko, dok je član iste komisije, Ratko Cvetnić, govorio o rodnim stereotipima u medijima. Iz sebi najbližeg područja - veslanja, u kojem je tijekom karijere proslavila Hrvatsku, o rodnim stereotipima praktične je spoznaje izložila Mirna Rajle Brođanac, također članica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu. 

Uslijedile su tri tematske radionice: o ravnopravnosti spolova u sportu, uključivanju i zadržavanju žena u sportu, kao i o ženama i upravljanju u sportu te završna rasprava. (hoo)