Zagreb, 13. studenoga 2018. - Komisija za ravnopravnost spolova u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora održala je u prostorijama nacionalne olimpijske udruge 5. sjednicu u aktualnom sazivu. Predsjedavala je čelnica Komisije i dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden, dobitnica Trofeja Olimpizam na djelu Međunarodnog olimpijskog odbora (ove godine na temu ravnopravnosti spolova u sportu), koji će joj biti uručen na Velikom danu hrvatskog sporta 19. prosinca.

Budući da MOO dodjeljuje i Trofej Žena i sport, članice Komisije jednoglasno su odlučile za 2019. godinu kandidirati svoju agilnu predsjednicu.
Tajnica Komisije Gordana Borko izvijestila je da će se IX. seminar za koordinatorice ravnopravnosti spolova u sportu održati sredinom prosinca u Zagrebu, a tema će mu biti Rodni stereotipi u sportu. A upravo je rušenje stereotipa i mitova o nesposobnosti i nezainteresiranosti žena za upravljanje u sportu bila glavna poruka predsjednice Komisije na petoj sjednici, u čijem su radu aktivno sudjelovale i Linda Antić Borak te Mirna Rajle Brođanac.   

Dopredsjednica HOO-a i članica Komisije Sanda Čorak ustvrdila je da treba težiti uspostavi reciprociteta zastupljenosti žena u upravljačkim tijelima na temelju udjela žena u hrvatskom sportu. Od 109 članova skupštine HOO-a samo je devet žena, a od 88 sportskih saveza samo ih osam ima žene na vodećoj dužnosti. Na iduću sjednicu Komisije bit će pozvane sve predsjednice nacionalnih sportskih saveza.

Uz brojna izvješća o sudjelovanju na skupovima o ravnopravnosti spolova u sportu, razmotrena je i reakcija pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koja se odnosi na pritužbu o načinu nagrađivanju na atletskom polumaratonu u Slavonskom Brodu. Tom prigodom su sve novčane nagrade pripale maratoncima (prema ukupnom redoslijedu), umjesto da se nagrade po tri najuspješnija sudionika/sudionice iz obje spolne kategorije. Prihvaćen je i prijedlog da nova članica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu postane novinarka Hrvatskog radija Tea Rožman Svedrović. (hoo/vk)