Lausanne, 8. kolovoza 2018. - Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je u srijedu novosti u sastavu povjerenstava MOO-a za 2018. godinu. Naglasak je na napretku u borbi za ravnopravnost spolova.

U odnosu na prošlu godinu, žene će sada zauzimati još 30 mjesta u MOO-ovim odborima (komisijama), što odražava istinsku predanost svjetske olimpijske udruge na poboljšanju ravnopravnosti spolova na svim razinama sporta. Ukupno, 42,7 posto mjesta u 26 komisija MOO-a sada će popunjavati dužnosnice, što je povijesno visoki postotak ženske zastupljenosti. To ujedno predstavlja povećanje sudjelovanja žena od 16,8 posto u usporedbi sa 2017. godinom te poboljšanje od čak 98 posto u odnosu na stanje prije pet godina. Promjene sastava komisija MOO-a uključuju i povećanje broja članova i članica iz Afrike i Oceanije.

 

Predsjednik MOO-a Thomas Bach sa zadovoljstvom je ustvrdio:

- MOO nastavlja povećavati postotak sudjelovanja žena u svojem radu, kao i geografsku zastupljenost na svim razinama olimpijskog pokreta. U proteklih smo nekoliko godina ostvarili značajan napredak i taj će se trend nastaviti. Univerzalnost je u središtu olimpijskog pokreta, to je snaga koja nas kroz raznolikost sve ujedinjuje.

Osim pružanja pomoći MOO-u i organizacijskim odborima za Olimpijske igre, povjerenstva MOO-a bave se nizom aktivnosti tijekom cijele godine, doprinoseći izgradnji boljeg svijeta kroz sport. Njihov rad podupire olimpijski pokret i pomaže napretku u raznim područjima, poput razvojnog programa "Sport za sve", suradnje s javnim i privatnim organizacijama za sport u službi čovječanstva, borbe protiv dopinga, promicanja sportske etike i fair playja, svijesti o zaštiti okoliša; financijske i obrazovne potpore zemljama u razvoju te u mnogim drugim područjima.
Ovakva tendencija sastava povjerenstava MOO-a bila je jedna od 40 preporuka olimpijskog programa Agenda 2020, prihvaćena na 127. sjednici MOO-a u prosincu 2014. godine u Monaku.
Zbog listopadskih Olimpijskih igara mladih u Buenos Airesu, sastanci povjerenstava MOO-a za 2018. iznimno će se održati od 14. do 20. siječnja 2019. godine. (hoo/vk)