Zagreb, 16. travnja 2018. - Komisija za ravnopravnost spolova Vijeća Europe (GEC) održala je svoj 13. sastanak u Strasbourgu. Osnovana kako bi pomogla osigurati uključivanje ravnopravnosti spolova u sve političke sfere Vijeća Europe i premostiti jaz između obveza na međunarodnoj razini i stvarnosti žena u Europi, ova komisija pruža savjete, upute i podršku drugim tijelima Vijeća Europe i državama članicama.

Članove Komisije imenuju države iz sastava Vijeća Europe. Na sastanku Komisije za ravnopravnost spolova u Strasbourgu sudjelovala je i tajnica Komisije HOO-a za ravnopravnost spolova u sportu, Gordana Borko, kao pozvana predavačica na prijedlog hrvatske članice Komisije Helene Štimac Radin, ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske.

Sastanku su nazočili i stalni promatrači iz Parlamenta Vijeće Europe, predstavnici međunarodnih organizacija, udruga i komisija Vijeća Europe, sekretarijata, medija…

Komisija za ravnopravnost spolova usvojila je u Strasbourgu Strategiju ravnopravnosti spolova Vijeća Europe 2018-2023. koja podupire provedbu šest ciljeva: spriječiti i boriti se protiv rodnih stereotipa i seksizma, spriječiti i boriti se protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, osigurati ravnopravan pristup pravdi žena, postići uravnoteženo sudjelovanje žena i muškaraca u političkom i javnom odlučivanju, zaštitu prava migranata, izbjeglica i žena i djevojaka koje traže azil, te postići rodno osviještenu politiku u svim politikama i mjerama.

Osim o ciljevima Strategije, raspravljalo se i o jazu u plaćama vezanima uz spol, ženama u sportu, o ravnopravnosti spolova i mladima, suradnji s drugim sektorima Vijeća Europe, kao i s međunarodnim/regionalnim organizacijama, o događajima na kojima sudjeluju članovi GEC-a - stručnjaci i tajništvo te o sadašnjim i budućim aktivnostima na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Borko je govorila o ženama u sportu i ravnopravnosti spolova u sportu - u svijetu i u Hrvatskoj te predstavila dvadesetogodišnji rad Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora koja je značajno pridonijela promociji i poboljšanju statusa žena u hrvatskom sportu. Prezentacija je izazvala veliko zanimanje i otvorila je raspravu na temu ravnopravnosti spolova u sportu, a to će biti važna tema i tijekom predsjedavanja Hrvatske Vijećem Europe od svibnja 2018. godine. (hoo/gb)