Zagreb, 5. travnja 2016. - Olimpijka i trenerica košarke Kornelija Kvesić, trenerica juda Željka Maranić te trener atletike Matija Jakopović sudjelovat će kao predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u edukaciji mentora europskog projekta SCORE (Strengthening Coaching with the Objektive to Raise Equality) koji će se održati u svibnju u Helsinkiju.

Projekt u koji je kao partner uključen i HOO provodi se od siječnja 2015. do kraja 2016. godine. Vodeći partner je europsko udruženje nevladinih sportskih organizacija ENGSO. Cilj SCORE-a je promicati rodnu ravnopravnost u trenerskoj profesiji, a usmjeren je ka povećanju broja trenerica na svim razinama u sportu kao i proširenju znanja na području rodne ravnopravnosti u obrazovanju trenera. Edukacija mentora jedan je od mjera za postizanje tog cilja.

Hrvatske sudionike edukacije izabrala je Komisija HOO-a za ravnopravnost spolova u sportu na čelu s predsjednicom Moranom Paliković Gruden, a ključno za njihov izbor bila je činjenica da se radi o kandidatima iz nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova koji su spremni aktivno podržati ovaj projekt.

Kornelija Kvesić, Željka Maranić i Matija Jakopović sudjelovali su u prvom dijelu edukacije mentora održanom u Nikoziji (Cipar) u siječnju ove godine. U edukaciju su uključena 22 mentora iz deset europskih sportskih organizacija - partnera u projektu.

O primjeni stečenih znanja i razvoju mreže mentora u Hrvatskoj raspravljali su 29. ožujka 2016. godine na sastanku s predstavnicima svojih nacionalnih sportskih saveza - Željkom Ciglarom, koordinatorom Hrvatskog košarkaškog saveza za žensku košarku, Sandom Čorak, predsjednicom Hrvatskog judo saveza te Brunom Erentom, stručnim suradnikom u Hrvatskom atletskom savezu - zatim predsjednicom Komisije Moranom Paliković Gruden te koordinatoricom projekta u Hrvatskoj Gordanom Borko.

Mentori su nakon prvog dijela edukacije predložili da se kroz komunikaciju i suradnju s Hrvatskim judo savezom, Hrvatskim atletskim savezom i Hrvatskim košarkaškim savezom identificiraju problemi trenerica i razlozi njihovog malog broja na svim razinama u sportu. Potom bi mentori u suradnji s Komisijom HOO-a osmislili rješenja za povećanje broja trenerica ali i proširenje znanja na području rodne ravnopravnosti u obrazovanju trenera. U kasnijoj bi se fazi projekta uključili i ostali nacionalni sportski savezi.

Spomenimo i to da se SCORE financira iz programa Erasmus+ Sport, najvećeg programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje od 2014. do 2020. godine. (hoo/msč)