Zagreb, 26. veljače 2016. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) održao je u petak, 26. veljače nacionalni seminar u okviru projekta SCORE (Strengthening Coaching with the Objective to Raise Equality/ Unapređenje rodne ravnopravnosti u sportskom treningu).

Projekt u koji je kao partner uključen i HOO provodi se od siječnja 2015. do kraja 2016. godine. Vodeći partner je europsko udruženje nevladinih sportskih organizacija ENGSO. SCORE se financira iz programa Erasmus+ Sport, najvećeg programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Cilj SCORE-a je promicati rodnu ravnopravnost u trenerskoj profesiji, a usmjeren je ka povećanju broja trenerica na svim razinama u sportu kao i proširenju znanja na području rodne ravnopravnosti u obrazovanju trenera.

Seminar je održan u sklopu 14. godišnje konferencije „Kondicijska priprema sportaša 2016.“ na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, a okupio je predstavnice i predstavnike nacionalnih sportskih saveza zaduženih za struku i edukaciju trenera te rodnu ravnopravnost. Sanda Čorak, članica Vijeća HOO-a i Komisije HOO-a za ravnopravnost spolova u sportu, ukazala je u uvodnom govoru na važnost ove teme i u hrvatskom kontekstu, jer je trenerica u Hrvatskoj još uvijek vrlo malo. Da broj takvih trenerica, a posebno onih koje treniraju muškarce, nije veći ni u drugim europskim zemljama, potvrdila je voditeljica projekta Heidi Pekkola iz ENGSO-a. Primjeri poput Judy Murray, koja je svog sina Andyja povela do samog vrha svjetskog tenisa, su rijetki.

„Partneri su prvu fazu projekta posvetili razvoju obrazovnih alata (toolkit) za podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti među sportskim trenerima te programu obrazovanja mentora. Alati bi trebali služiti sportskim organizacijama u uspostavljanju boljih uvjeta za rodnu ravnopravnost i olakšati ženama pristup među sportske trenere, a namijenjen je i ženama koje su zainteresirane za trenerski poziv“ pojasnila je koordinatorica projekta u Hrvatskoj i voditeljica razvojnih programa u HOO-u Gordana Borko.

Projekt se sada nalazi u ključnoj fazi u kojoj se u zemljama partnerima organiziraju seminari poput ovog u Hrvatskoj koji je vodila stručnjakinja za rodnu ravnopravnost Sarah Milner iz organizacije Sports Coach UK. Želja je sudionike seminara upoznati s alatima te ih naučiti kako da u svom okruženju podižu svijest o rodnoj ravnopravnosti među sportskim trenerima. Prvi ovakav seminar održan je u siječnju ove godine na Cipru, a nakon Hrvatske na redu su Njemačka, Litva, Portugal, Švedska i Finska. (hoo/msč)

SCORE toolkit