Zagreb, 9. listopada 2015.- Udio žena u ostvarivanju vrhunskih sportskih rezultata znatno je viši od udjela žena u odlučivanju i kreiranju politike u klubovima i savezima i zbog toga žene već danas trebaju odgovor na pitanje što je ravnopravnost u sportu i što ona znači za žene, kazala je dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora i predsjednica Komisije za žene u sportu, Morana Paliković Gruden na otvaranju Međunarodnog seminara o ravnopravnosti u sportu koji je počeo u petak, 9. listopada u Zagrebu u hotelu Panorama.


Dopredsjednica HOO-a govorila je o sportskom upravljanju o čemu, kako je naglasila, postoji višestruka razlika u (ne) razumijevanju ovog problema, kao i o (ne) dostupnosti sportske infrastrukture i pristupu sredstvima namijenjenih pripremama i natjecanju.

Međunarodni seminar o ravnopravnosti žena u sportu, u organizaciji HOO-a i Međunarodnog odbora mediteranskih igara (MOMI) okupio je dvadesetak predstavnica domaćih i inozemnih sportskih institucija, vrhunskih sportskih imena među kojima je peterostruka olimpijka, članica Izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora (EOO), predsjednica Komisije EOO-a za ravnopravnost spolova, te predsjednica Litvanskog olimpijskog odbora Daina Gudzineviciute, nositeljica zlatnog olimpijskog odličja u streljaštvu iz Sydneya 2000., četverostruka paralimpijka Ana Sršen. Obje su svojim izlaganjem o iskustvima u sportskoj i dužnosničkoj karijeri posebno ohrabrile da su promjene moguće i kako je Daina naglasila „Ako ne pokušaš nećeš znati"!.


Lidija Bojić Ćaćić govorila je o važnosti ustrajnog djelovanja na rješavanju problema ravnopravnosti, te projektima u europskim rukometnim krugovima. dok je tajnica Komisije za žene u sportu HOO-a Gordana Borko predstavila rezultate istraživanja o nerazmjeru u postignućima i sudjelovanju žena u odlučivanju s osvrtom na hrvatski primjer koji nije povoljniji nego u drugim zemljama.


Prigodnim riječima u ime predsjednika HOO-a Zlatka Mateše, sudionicima seminara obratio se glavni tajnik HOO-a Josip Čop naglasivši da su sportašice, pa tako i hrvatske, itekako obilježile višesportske priredbe, ističući Mediteranske igre kao primjer. Njemu se u ocjeni bitnih činjenica o ulozi žene pridružio Tullio Paratore, predsjednik Komisije za suradnju i razvoj MOMI-a koji smatra da žene u sportu trebaju imati otvoreni pristup svakom području djelovanja u sportu.

U poslijepodnevnim satima, govorit će Sanda Čorak, članica Vijeća HOO-a i predsjednica Hrvatskog judo saveza, Ratko Cvetnić član Komisije i Branka Matković sa Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Seminar se nastavlja u subotu, 10. listopada u 9 i 30. (hoo/rj)