Zagreb, 10. lipnja 2015. - U Bjelovaru je 9. lipnja 2015. godine održan je VII. seminar za koordinatorice za žene u sportu pod nazivom: "Područje sporta kao sigurno mjesto za žene i djevojke ", u organizaciji Komisije za žene u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora i Sportska zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prvi puta u suradnji s jednom županijskom sportskom zajednicom Mreža koordinatorica za žene u sportu okupila se na svom VII. seminaru na kojem je raspravljala o iskustvima primjene mjera za poboljšanje statusa žena u sportu, dokumentima o rodnoj ravnopravnosti europskih i svjetskih organizacija, iskustvima o ravnopravnosti spolova u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji te o glavnoj temi seminara, problemu uznemiravanja i zlostavljanja u sportu i mjerama za njihovo sprječavanje.

Uvodnu riječ na otvaranju seminaru okupljenim dužnosnicima, gostima i koordinatoricama, članicama Mreže koordinatorica za žene u sportu iz nacionalnih sportskih saveza i Županijskih sportskih zajednica uputila je predsjednica Komisije za žene u sportu i dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden, a zatim se skupu obratio glavni tajnik HOO-a Josip Čop izrazivši nadu da će zaključci koje predloži ovaj skup doprinijeti prevenciji uznemiravanja i zlostavljanja u sportu.

Ispred grada Bjelovara sudionike seminara je pozdravila zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević ujedno i članica Komisije za žene u sportu te domaćin skupa predsjednik Sportske zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije Fredi Pali izrazivši, između ostalog, zadovoljstvo što je njihova sportska zajednica domaćin ovom skupu. Seminar je otvorila zamjenica župana Bjelovarsko – bilogorske županije Đurđica Ištef Benšić.

Seminaru su nazočile i Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko – bilogorske županije, Ivana Pirin, predsjednica Sportske zajednice Grada Bjelovara, Ana Vrhovnik i Tatjana Grđan, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Grada Bjelovara. U radnom dijelu seminara predsjednica Komisije Morana Paliković Gruden govorila je o sportu kao sigurnom mjestu za žene i djevojke, seksualnom, ekonomskom i strukturalnom nasilju, skrivenim oblicima nasilja i mitovima. Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH u svom je izlaganju govorila o iskustvima primjene mjera Iskustva primjene mjera za poboljšanje statusa žena u sportu iz Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje 2011.-2015. godine te o dokumentima koje je izdao Ured za ravnopravnost spolova vezanim uz glavnu temu seminara, Protokolu o postupanju u slučaju seksualnog nasilja i Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Ljiljana Ujlaki – Šubić, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju HOO-a upoznala je sudionike seminara sa Zaključcima o ravnopravnosti spolova u sportu Vijeća Europske unije i Deklaracijom o ženama u sportu – Brighton plus Helsinki 2014.

Gordana Borko, tajnica Komisije za žene u sportu HOO-a i voditeljica Razvojnih programa govorila je o preporukama Međunarodnog olimpijskog odbora o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u sportu.

Sanda Čorak, članica Komisije za žene u sportu i članica Vijeća HOO-a upoznala je skup sa rezultatima istraživanja provedenog u nacionalnim sportskim savezima o Stavovima o sudjelovanju žena u sportu – poticajima i preprekama.

U završnom dijelu seminara predstavnice domaćina Bjelogorsko – bilogorske županije govorile su o nekim aspektima rodne ravnopravnosti u njihovoj sredini.

Dubravka Kiđemet – koordinatorica za žene u sportu Sportske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije govorila je o lokalnoj zajednici i ravnopravnosti spolova u kolektivnim sportovima na iskustvima Bjelovarsko- bilogorske županije.

Đurđica Ištef Benšić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije govorila je o Rodnoj ravnopravnosti na upravljačkim pozicijama u sportu i u korištenju sportske infrastrukture.

Nakon rasprave predloženi su Zaključci koji će se sudionicima skupa dostaviti u pismenom obliku na usvajanje. (Gordana Borko, tajnica komisije)