ZAGREB, 25. rujna 2012. - Komisija za žene u sportu odlučila je kandidirati veslačicu Mirnu Rajle Brođanac za godišnju nagradu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) „Žene u sportu“.

 

Svake godine, počevši od 2000., MOO dodjeljuje šest nagrada (po jednu za svaki kontinent te jednu na svjetskoj razini) ženama, muškarcima ili organizacijama za poseban doprinos na području žena u sportu. Svaki nacionalni olimpijski odbor, međunarodna sportska federacija ili kontinentalno udruženje ima pravo predložiti svog kandidata. O dobitnicima odlučuju članovi MOO-ove Komisije za žene i sport. Nagrade će se svečano uručiti u srpnju 2013. u Lausanni.

 

Mirna Rajle Brođanac rođena je 14. studenog 1974. u Osijeku, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Osijeku je upisala Ekonomski fakultet kojeg je uspješno završila. Veslanje je počela trenirati 1990. u osječkom Veslačkom klubu Iktus. Već je 1991., nakon jedne godine treniranja, postala je prvakinja Hrvatske. U veslačkoj karijeri osvojila je više od 60 odličja, od čega većinu čine zlatne medalje (45). Do 2008. godine nastupila je na četrnaest svjetskih prvenstava, na kojima je osvojila devet srebrnih i pet brončanih odličja. Osvojila je i svjetsko studentsko zlato, kao i zlato na Mediteranskim igrama. Za svoj doprinos osječkom i hrvatskom sportu Mirna Rajle Brođanac primila je niz nagrada. Tako je 2000. proglašena hrvatskom veslačicom stoljeća u izboru veslačkih djelatnika.