ZAGREB, 18. srpnja 2012. - Predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Zlatko Mateša i Josip Čop, sastali su se u srijedu, 18. srpnja 2012. s predsjednicom Komisije HOO-a za žene u sportu i članicom Vijeća HOO-a, Moranom Paliković Gruden. Tema razgovora bila je ravnopravnost žena u sportu, koju snažno potiče i Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

 

Postotak žena u upravljačkim strukturama nacionalnih olimpijskih odbora, sportskih federacija i drugih sportskih organizacija je i dalje zanemariv, iako se stalno povećava broj žena koje se bave tjelesnim aktivnostima. Cilj MOO-a je zato povećati postotak žena na upravljačkim pozicijama navedenih organizacija na 20 posto. U Vijeću HOO-a već sada 20 posto članova čine žene, čime je HOO ispunio taj cilj.

 

Veseli i činjenica da će od 108 natjecatelja koji će braniti hrvatske boje na OI London 2012. njih 44 biti sportašice. Na OI Peking 2008. su svega 19 posto hrvatske olimpijske momčadi činile žene.

 

Komisija HOO-a za žene u sportu učinila je veliki iskorak svojim programskim radom usmjerenim ka Nacionalnoj politici za ravnopravnost spolova. Tako je u strateškom okviru za provedbu politike ravnopravnosti spolova za razdoblje od 2011. do 2015. kao jedna od ključnih mjera određeno i unapređenje položaja žena u sportu. Predviđa se, u skladu s ciljevima MOO-a, povećanje udjela žena u upravljačkim strukturama sportskih saveza i drugih sportskih organizacija. Preispitat će se i postojeći zakonodavni okvir i unaprijediti modeli praćenja statističkih podataka o položaju žena u sportu, a sportašicama će se osigurati jednaka dostupnost sportske infrastrukture.